Теми статей
Обрати теми

Патенти-2015: можна повернути сплачене

Верховна Рада України
Наші читачі вже знають, що з 01.01.2015 р. такого платежу, як збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності (а по суті — збір за торговий патент) не існує (див. «ІмпАтентність з ускладненнями»//«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 6, с. 23).

Саме в цій статті ми висловлювали припущення, що платник податків має повне право повернути сплачені суми за патент, дія якого припадає на періоди після 1 січня 2015 року.

Виходячи з консультації, що з’явилася в БЗ, можна зробити висновок, що податківці не проти повернення цих сум. Принаймні, на це наводить посилання на ст. 43 ПКУ, в якій визначено правила повернення помилково та/або надмірно сплачених грошових зобов’язань.

Крім того, в консультації нагадують, що відповідно до п. 3 підрозд. 7 розд. XX ПКУ суб’єкти гос­подарювання, які порушили порядок отримання та використання торгового патенту за період до 1 січня 2015 року, несуть відповідальність у порядку та на умовах, що діяли до 1 січня 2015 року.

І ще один важливий момент. Бланк торгового патенту визначено документом суворої звітності. Тому фіскали вимагають, щоб торгові патенти, строк дії яких не минув станом на 1 січня 2015 року, були повернені до контролюючих органів за місцем їх придбання.

Теги патент
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі