Добові в податковому обліку — без обмежень

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Як вплинули зміни, унесені до ПКУ, на відображення добових у податковому обліку?

Протягом тривалого часу ПКУ обмежував відображення у податковому обліку витрат на харчування та фінансування інших особистих потреб фізичної особи, понесених у зв’язку з відрядженням (добові витрати). Так, до 01.01.2015 р. до витрат можна було відносити добові в розмірі не більше 0,2 розміру мінзарплати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження (у 2014 році — 243,3 грн.), а для відряджень за кордон — не більше 0,75 розміру мінзарплати (у 2014 році — 913,5 грн.).

З 01.01.2015 р. набув чинності Закон № 71, який уніс принципові зміни до порядку оподаткування прибутку. Основою податкового обліку тепер буде прибуток, що визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, отриманого у фінзвітності підприємства, на «податкові» різниці. Підприємства з доходами, що не перевищують 20 млн грн. за рік, можуть обійтися навіть без коригування.

Норми ПКУ, що діють на сьогодні, не передбачають обмежень у відображенні добових витрат у податковому обліку.

Інша справа — обкладення доходів працівника ПДФО. Цим податком, як і раніше, не обкладаються добові тільки в зазначеному вище розмірі. З тією різницею, що раніше п.п. 170.9.1 ПКУ посилався на розд. III ПКУ (у якому й було встановлено обмеження), а зараз сам установив це обмеження (0,2 мінзарплати на 1 січня для відряджень по Украї­ні та 0,75 мінзарплати для відряджень за кордон). А оскільки база для ПДФО і ВЗ однакова, то перевищення слід обкласти ще й ВЗ.

Що стосується ЄСВ, то тут також без змін — на добові він не нараховується (вони не входять до фонду оплати праці).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі