Теми статей
Обрати теми

ПДВ, що не потрапив до ПК: ласкаво просимо у витрати

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Як враховувати з 2015 року суми ПДВ, списані на витрати (наприклад, внаслідок неналежного оформлення або з іншої причини)? Чи будуть вони повністю списуватися на витрати для цілей податкового обліку?

З 01.01.2015 р. шлях до податкових витрат не відображеного у складі податкового кредиту ПДВ відкритий.

Пригадайте, згідно з п.п. 139.1.6 ПКУ (у редакції, що діяла до 01.01.2015 р.) не враховувалися у податкових витратах суми ПДВ, уключені до ціни товару (робіт, послуг). Виняток становили:

1) неплатники ПДВ. У них «вхідний» ПДВ, що міститься в ціні товару (робіт, послуг), ішов до податкових витрат, але за умови, що вартість самих товарів (робіт, послуг) платник відносив до податкових витрат (абзац другий п.п. 139.1.6 ПКУ);

2) платники ПДВ, які одночасно здійснювали оподатковувані, звільнені від оподаткування і неоподатковувані ПДВ операції;

3) платники ПДВ, які визначали базу для нараху­вання ПЗ з ПДВ виходячи з винагороди (абзац четвертий п.п. 139.1.6 ПКУ).

Неправильно заповнена постачальником податкова накладна не була приводом для передислокації «вхідного» ПДВ за нею до податкових витрат покупця.

Але з 01.01.2015 р. це обмеження зняте. Як на об’єкт обкладення в податковому обліку орієнтуємося на фінрезультат, визначений за правилами бухобліку.

А бухоблікові правила такі: сума ПДВ, що не потрапила до ПК, у будь-якому разі потрапить до первісної вартості куплених товарів як сума податків, що не відшкодовуються підприємству (п. 9 П(С)БО 9). А звідси шлях такого ПДВ лежить прямо у витрати. І причина, з якої ПДВ не буде відшкодовано, тут може бути якою завгодно, у тому числі й неналежне оформлення ПН, нарахування ПЗ при умовних постачаннях або донарахування до рівня мінімальної бази при дешевих продажах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі