Що неприбутківці зазначають у рядках 10 і 13?

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
При заповненні Звіту неприбуткових організацій виникло питання щодо заповнення рядків 10 і 13. Підкажіть, як правильно їх заповнити?

Що зазначати в рядку 10 Звіту неприбуткових організацій. Рядок 10 заповнюють тільки в тому випадку, якщо неприбуткова організація отримувала безоплатні надходження або надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги та добровільних пожертвувань.

Але потрібно враховувати, що в деяких неприбуткових організацій безоплатні надходження звільнені від податку на прибуток (пп. 157.2 — 157.3, 157.7 — 157.9 ПКУ*), а в інших такого звільнення немає (пп. 157.4 — 157.6 ПКУ).

* У відповіді на це запитання посилання наведені на норми ПКУ в редакції станом на 31.12.2014 р.

Тому якщо в неприбуткової організації безоплатні пожертвування звільнені від податку на прибуток, то в рядок 10 потрібно переносити суми, зазначені в рядках 1.3.1, 2.1, 6.1, 7.1, 8.2, 9.2 Звіту — залежно від того, до якого класу неприбуткових організацій належить організація. Наприклад, якщо ви:

— релігійна організація, то в рядку 10 дублюєте суму, зазначену вами в рядку 6.1 Звіту;

— благодійний фонд — до рядка 10 переносите значення з рядка 2.1 Звіту тощо.

Ті неприбуткові організації, для яких безоплатні пожертвування нехарактерні (пенсійні фонди, кредитні спілки тощо), на цей рядок уваги не звертають.

Утім, якщо станеться так, що і їм надійшли такі кошти, на наш погляд, їх не варто зазначати в рядку 10 (ср. ), оскільки вони не звільнені від обкладення податком на прибуток (пп. 157.4 — 157.6 ПКУ). Отже, ці кошти доведеться зазначити в частині II Звіту неприбуткових організацій (на наш погляд — у рядку 14**) і сплатити з них податок на прибуток.

** До рядка 16 їх записувати не варто, оскільки він призначений тільки для тих неприбуткових організацій, в яких благодійна допомога не обкладається податком на прибуток. Але інколи навіть такі організації вимушені сплачувати податок на прибуток з отриманої благодійної допомоги: якщо використовували її не за цільовим призначенням. Саме такі «не туди витрачені» кошти і потрапляють до рядка 16.

У рядку 10.1 зазначаємо частину суми з рядка 10, яку було отримано у вигляді гуманітарної допомоги. Зрозуміло, якщо гуманітарна допомога у 2014 році надходила. При цьому заповнюється додаток ГД «Розшифровки операцій з гуманітарної допомоги».

Що зазначати в рядку 13 Звіту неприбуткових організацій. Рядок 13, як і рядок 10, заповнюють ті, хто:

1) у 2014 році отримали безоплатні надходження або надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги і добровільних пожертвувань і витратили їх у межах своєї основної діяльності (п. 157.15 ПКУ);

2) безоплатні надходження не обкладають податком на прибуток.

У рядку 13 зазначається та частина витрат неприбуткової організації з рядка 12, яку профінансовано за рахунок безоплатних надходжень.

Окремо з рядка 13 виділяється вартість витраченої гуманітарної допомоги. Вона зазначається в рядку 13.1 Звіту неприбутківців. При цьому заповнюється додаток ГД.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі