Теми статей
Обрати теми

Проблема з видами діяльності для групи 3 ЄП

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Чи потрібно єдиноподатнику групи 3 із 01.01.2015 р. внести до Реєстру перелік усіх видів діяльності, які він здійснює?
«фізики»

До 01.01.2015 р. зазначені в Реєстрі види діяльності «робили погоду» тільки для ЄП груп 1 і 2. Від цього залежав розмір ставки ЄП. Якщо вони здійс­нювали незазначений вид діяльності, то повинні були залишити спрощенку, а «нелегальні» доходи оподатковували за ставкою 15 %.

Але з 01.01.2015 р. разом з єдиноподатниками груп 1 — 2 види діяльності набули актуальності і для єдиноподатників групи 3 (юросіб і ФОП). Річ у тім, що пп. 298.3 і 299.7 ПКУ тепер зобов’язали всіх єдиноподатників у заяві про перехід на спрощенку зазначати види діяльності та вносити їх до Реєстру.

З новими платниками все зрозуміло. Але як бути з діючими єдиноподатниками? Виникає «технічна» проблема: законодавці не встановили правила і строк для подання заяви про додавання (зміну) виду діяльності для групи 3. А роз’яснень немає. На держреєстратора ці функції не покладено.

Водночас, якщо єдиноподатник здійснюватиме вид діяльності, не зазначений у Реєстрі, то йому потрібно залишити лави платників ЄП (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Інакше його реєстрацію може анулювати податковий орган самостійно на підставі п. 299.10 ПКУ. Щоправда, дохід, отриманий від виду діяльності, не зазначеного в Реєстрі, ЄП групи 3 доведеться оподаткувати за звичайною ставкою (2 % або 4 %), а не 15 %.

Як бачите, норми ПКУ в цьому питанні досить жорсткі. Як поставляться податківці до цієї про­б­леми, не зрозуміло. Тому обережним платникам радимо перестрахуватися. Орієнтуючись на строки, установлені для груп 1 і 2 (п. 298.5 ПКУ), подайте не пізніше 20.02.2015 р. заяву, де зазначте решту видів діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі