Податок за будівлі промисловості, передані в оренду

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Чи буде платником «нерухомого» податку підприємство — власник виробничих приміщень (цехів, складів, цілісного виробничого комплексу) при переданні їх в оренду?

На наш погляд, сплачувати податок на нерухомість ви повинні. Хоча це питання, на жаль, прямо і не врегульовано.

У ПКУ тільки зазначено (див. п.п. «є» п.п. 266.2.2), що не є об’єктами оподаткування будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств.

Але що таке будівлі промисловості, законодавець визначити забув. Відповідь на це запитання можна пошукати в Державному класифікаторі будівель і споруджень ДК 018-2000, затвердженому наказом Держстандарту від 17.08.2000 р. № 507.
У ньому під кодом 1251 «Будівлі промислові» класифіковані будівлі промислового призначення різних галузей. Причому, як з’ясувалося під час нещодавнього засідання Громадської ради при ДФСУ, податківці радять діяти так само.

Таким чином, цехи, склади і тим більше цілісний виробничий комплекс промислового підприємства підпадають під звільнення від податку на нерухомість.

Проте для відповіді на поставлене запитання такий підхід нам здається занадто формальним. Адже законодавець, звільняючи від оподаткування ті чи інші об’єкти (промислові, сільськогосподарські, об’єкти нежитлової нерухомості, що використовуються суб’єктами господарювання малого і середнього бізнесу — вичерпний перелік див. у п.п. 266.2.2 ПКУ), намагався ослабити податковий тягар на ключові галузі вітчизняної економіки. Але навряд чи таке звільнення передбачалося застосовувати в тих випадках, коли «необ’єктні» об’єкти ☺ здаються в оренду. І вже зовсім безглуздо говорити про звільнення, якщо орендар перепрофілював таку нерухомість під інші цілі.

Тому ми рекомендували б поки що відобразити здану в оренду «необ’єктну» нерухомість у звітності на поточний рік і спробувати отримати від податківців індивідуальну консультацію. Якщо вона виявиться на вашу користь, «нерухому» звітність можна буде згодом уточнити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі