Податок за нежитлову нерухомість зменшує прибуток

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Чи дійсно на суму податку за об’єкти нежитлової нерухомості можна зменшити податок на прибуток? Якщо так, то як це зробити?

Відповідь на це запитання захована глибоко в надрах ПКУ. Але ми її відкопали ☺ спеціально для вас. І ось що виявилося.

Правила сплати податку на нерухомість, як відомо, містяться в розд. XII цього Кодексу. Проте норма, що цікавить нас, знаходиться не там, а в розд. III, що призначений платникам податку на прибуток. Суму цього податку, що підлягає сплаті до бюджету, їм дозволено зменшити на суму нарахованого та сплаченого податку на майно (у частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) за об’єкти нежитлової нерухомості. Про це йдеться в п. 137.5 ПКУ.

Конкретніше про механізм дії зазначеної норми можна буде говорити після появи нової форми податковоприбуткової звітності. Тоді ми й продовжимо цю розмову.

Але вже зараз можемо припустити, що у зменшення податку на прибуток має право зіграти вся сума нарахованого та сплаченого «нерухомого» податку. Навіть якщо від’ємник виявиться більше за зменшуване. Щоправда, у такому разі ви зменшите податок на прибуток не «в лоб», а через віднесення на витрати суми перевищення «нерухомого» податку над податком на прибуток.

На завершення підкреслимо, що «нерухомий» податок не зменшує платежі до бюджету ані єдиноподатникам, ані ФОП-загальносистемникам, ані звичайним фізособам. Свої податкові зобов’язання за профільними для них податками ці категорії платників віддадуть державі сповна. ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі