Розрахунки за послуги: чи можна не застосовувати РРО?

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Юрособа надає послуги, які оплачують готівкою через касу з використанням ПКО. Чи потрібно відтепер використовувати РРО при таких розрахунках?

Пункт 1 ст. 9 Закону про РРО до 01.01.2015 р. дозволяв обійтися без РРО, але з обов’язковим оформленням ПКО підприємствам, які приймають готівкову виручку від реалізації продукції власного виробництва та надання послуг (за винятком підприємств торгівлі та громадського харчування — їм РРО в цьому випадку потрібний).

З Нового року всі послуги вже не потрапляють до сфери дії цього пункту. Тобто тепер юрособи не мають права приймати готівку за послуги через касу без РРО.

Щоправда, законодавці пішли на деякі поступки підприємствам і до 01.07.2015 р. «заморозили» РРО-штрафи за таке порушення (якщо готівка за послуги проводилася через касу з використанням ПКО). Водночас до посадових осіб підприємства при перевірці можуть застосувати адмінштраф за ст. 1551 КпАП як за порушення встановленого порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі (громадського харчування та послуг)* у розмірі від 85 до 170 грн. Формально оштрафувати можуть також особу, яка здійснює розрахункові операції (від 34 до 85 грн.). Сподіваємося, що суди підійдуть до цього зважено та не стануть карати рядових працівників, ураховуючи, що самі підприємства звільнені від РРО-санкцій до 01.07.2015 р.

* Цей штраф накладає суд на підставі протоколу податківців.

Зверніть увагу: як і раніше, підприємства торгівлі та громадського харчування в будь-якому разі повинні проводити готівкову оплату за послуги через РРО. Послаблення на півроку від штрафів їх не стосується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі