Чи рятує термінал від РРО

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Чи може підприємець групи 3 ЄП з 01.07.2015 р. обійтися без РРО, якщо він установить платіжний термінал? Чи є інша можливість уникнути РРО?

Одразу зазначимо: установка платіжного терміналу (ПТ) не позбавить підприємця необхідності застосовувати РРО. Якраз навпаки, ситуація така, що з 01.07.2015 р. для підприємців-єдиноподатників групи 3 в торгівлі (сфері послуг) застосування ПТ буде необхідністю нарівні з РРО.

У цьому винен п. 1 постанови № 878, що приписує проводити розрахунки з покупцями за допомогою ПТ усім СПД, які здійснюють діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і використовують РРО відповідно до Закону про РРО. Доки єдиноподатники були звільнені від застосування РРО, вони були звільнені і від застосування ПТ. А з липня (якщо нічого не зміниться в законодавстві) їм потрібно буде застосовувати і те, й інше.

Важливий момент: якщо підприємець здійснює діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше 25 тис. осіб, то він потрапляє у винятки і зможе працювати без терміналу, але РРО йому все одно буде потрібний.

Які ж варіанти розрахунків можна порадити, щоб не застосовувати РРО? Тут нічого хитрого. РРО не застосовують при безготівкових розрахунках — при перерахуванні на поточний рахунок отримувача певної суми з рахунка покупця. Таким чином, якщо всі платежі в єдиноподатника будуть безготівкові, РРО йому не потрібний.

Ще варіант: покупець (орендар, замовник) самостійно оплачує готівкою в касі банку товар чи послугу. У цьому випадку для отримувача подібні розрахунки теж вважатимуться безготівковими (п. 2.5 Положення № 637). І нехай це не найзручніший спосіб оплати, особливо для покупця, однак він надійно вирішує проблему з РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі