Як ФОП-загальносистемнику закритися нашвидку

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
ФОП-загальносистемник хоче знятися з держреєстрації. Як це зробити за спрощеною процедурою? З яких пір можна буде не подавати звітність і не сплачувати ПДФО і ЄСВ?

Щоб втратити статус підприємця, достатньо заповнити реєстраційну картку за формою № 12 і подати її держреєстратору. Далі автоматично без участі ФОП не пізніше наступного робочого дня держреєстратор внесе до ЄДР запис, що ФОП припинив підприємницьку діяльність. Того ж дня він зобов’язаний надіслати повідомлення про внесення такого запису ФОП, а також податківцям, до органів ПФУ та статистики. Тільки-но податківці отримають повідомлення від держреєстратора, того ж дня вони повинні зняти ФОП з податкового з обліку.

Перевірку податківці можуть призначити, а можуть обійтися і без неї. Перевірки з ЄСВ при закритті ФОП обов’язкові.

Загальносистемники, які вирішили знятися з держреєстрації у 2015 році, останню декларацію про доходи повинні подати у звичайні строки — до 09.02.2016 р. (п.п. 6 п. 11.32 Порядку № 1588). Це саме підтверджує і ДФСУ в підкатегорії 135.02 БЗ.

Звіт за формою № Д5 подається за період з 01.01.2015 р. до дати держреєстрації припинення підприємницької діяльності. Конкретний строк не встановлено, але бажано зробити це до початку перевірки з ЄСВ.

Розрахувати суму ПДФО та ЄСВ до сплати потрібно за період з 01.01.2015 р. і до дати зняття з держреєстрації. Остаточну суму ПДФО до сплати визначте в декларації про доходи за 2015 рік, а суму ЄСВ — у формі № Д5.

У частині сплати ПДФО виникає ще й запитання про сплату авансів, які ФОП розрахував собі на 2015 рік. На наш погляд, за квартали, наступні після зняття з держреєстрації, аванси можна вже не сплачувати. Але краще написати заяву до податкової в довільній формі з проханням зняти нарахування авансів у зв’язку з припиненням діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі