Теми статей
Обрати теми

Військовий збір: ДФСУ проконсультувала, але… якось неофіційно

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Проект Узагальнюючої податкової консультації вже не перший день «висить» на сайті ДФСУ. Серед написаного є декілька дуже приємних моментів. Але поки що хід їй не дають. А це означає, що й цим крихтам радіти поки рано. Чого чекають податківці, гадати не будемо. Як і давати прогнози, коли ж прем’єра офіційної версії. Розберемо «по кісточках» проект: адже потрібно знати, до чого готуватися. А раптом щось зміниться в майбутньому, зробимо корективи.

Зовсім недавно ми буквально по краплинах досліджували зміни, які торкнулися ВЗ з 01.01.2015 р. Подробиці ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 6, с. 28. Втішає те, що в основних моментах контролери з нами не сперечаються ☺.

Так, у проекті Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування доходів фізичних осіб військовим збором (далі — проект УПК) податківці уточнили, що платниками ВЗ є платники ПДФО (резиденти та нерезиденти). При цьому відсилання до ст. 163 ПКУ*, що стосується об’єкта обкладення ВЗ, вони трактують без сюрпризів. Нагадаємо, що для резидентів до об’єкта обкладення ВЗ потрапили доходи, які включаються у загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (п. 164.2 ПКУ). Також до нього потрапили іноземні доходи та доходи фізосіб-загальносистемників і незалежних професіоналів. Нерезиденти сплачують ВЗ із доходів з джерелом їх походження з України.

* Тут і далі — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Немає новацій і в порядку сплати збору. Так, ВЗ із зарплатного доходу сплачує роботодавець, а з інших доходів, джерело походження яких в Україні, — податковий агент. Причому за неуповноважений відокремлений підрозділ головне підприємство сплачує збір за своїм місцем розташування (зауважте, що стосовно ПДФО інший порядок**). Банки повинні приймати платіжки на виплату доходу за умови, якщо надано розрахунковий документ на перерахування ПДФО і ВЗ.

** У разі нарахування ПДФО на доходи працівників відокремленого підрозділу, не уповноваженого сплачувати податок, перерахування коштів здійснюється до бюджету самим підприємством (юридичною особою), але за місцезнаходженням такого підрозділу (п.п. 168.4.3 ПКУ).

У свою чергу, з іноземних доходів і доходу, отриманого не від податкового агента, платники податків сплачують ВЗ самостійно за підсумками декларування. Підкреслимо: про оновлення декларації про доходи поки що взагалі не йдеться. Щоправда, якщо договір завірявся нотаріусом, то при сплаті ВЗ виникнуть нюанси. Про це пізніше.

А що ж новенького і цікавенького?

Приємні новини

Найбільше тішить, що з появою УПК остаточно вирішиться «підприємницьке» питання. Висновки такі: підприємці-єдиноподатники ВЗ не сплачують. А от у загальносистемників та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, звільнення немає. Але! Втішає те, що податківці прислухалися до здорового глузду та дозволили обкладати збором:

— підприємцям на загальній системі оподаткування — чистий оподатковуваний дохід, визначений згідно з п. 177.2 ПКУ. Такому висновку, звичайно, наше дружне «Ура!»;

— незалежним професіоналам — сукупний чистий дохід, розрахований відповідно до п. 178.3 ПКУ. Зрозуміло, і тут аплодуємо податківцям стоячи!

Якщо незалежний професіонал не отримає довідку про взяття на облік, то ВЗ нараховується на річний дохід без урахування витрат

Сплачувати ВЗ зазначеним категоріям платників доведеться за наслідками річної декларації про доходи у строки, встановлені для сплати ПДФО. Причому вперше це потрібно буде зробити за підсумками 2015 року. Нагадаємо, що підприємці на загальній системі подають декларацію протягом 40 календарних днів, наступних за звітним роком, і сплачують податок (а тепер ще і ВЗ) — протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком подання декларації. А от незалежні професіонали декларують доходи до 1 травня, а сплачують ПДФО (і ВЗ) — до 1 серпня року, наступного за звітним.

За 2015 рік підприємці-загальносистемники сплачують ВЗ не пізніше 19.02.2016 р., а незалежні професіонали — не пізніше 29.07.2016 р.

До речі, поки УПК ще не діє, є інша «соломинка»  — консультація в розділі 132.02 БЗ. У ній податківці озвучили аналогічні висновки: підприємці на загальній системі самостійно розраховують ВЗ із чистого доходу, відображають його в річній декларації та сплачують у строки, встановлені для сплати ПДФО. Причому першим звітним періодом є 2015 рік.

Тішить і ще один момент: для податкових агентів і щодо ВЗ працюють «рятівні» пп. 177.8 та 178.5 ПКУ. Пригадайте: на неможливість застосування цих норм (до речі, згідно з роз’ясненнями податківців) ми нарікали в згаданій статті, присвяченій ВЗ. На щастя, контролери передумали. У проекті УПК чорним по білому написано, мовляв, задля уникнення подвійного обкладення податковий агент не утримує ВЗ при виплаті доходу, якщо:

— підприємець-загальносистемник надав йому копію документа, що підтверджує його підприємницький статус (копію виписки або витягу з Єдиного держреєстру). Зауважимо, що підприємницький статус контрагента можна перевірити і в Інтернеті. Зокрема, такий сервіс представлений на сайті irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html. Але в цьому випадку вам, швидше за все, доведеться отримати відповідний «папірець»;

— незалежний професіонал надав копію довідки за формою № 4-ОПП.

Головне, щоб це застереження тепер перекочувало до офіційної версії (хоч би не наврочити!).

З приємного — і офіційне звільнення неоподатковуваних минулого року доходів, нарахованих до 01.01.2015 р., але виплачених після цієї дати. Сюди потраплять, наприклад, дивіденди, нараховані в 2014 році, а виплачені вже в поточному, минулорічний спадок тощо. І навіть банківські відсотки за вкладами, що нараховані в грудні, але підлягають виплаті вже цього року.

У свою чергу, суми доходів, нараховані після 01.01.2015 р. за періоди до 01.01.2015 р., обкладаються ВЗ на загальних підставах.

Та без «але» ніяк...

Ми звикли, що, крім позитивних тенденцій, завжди присутня і «ложка дьогтю». Мабуть, і ви так само... На жаль, без такої ложки не обійшлося й тут.

Нічого втішного поки немає для власників нерухомості. Частина доходу від операцій з нерухомим майном є об’єктом обкладення ВЗ, оскільки зазначена в п.п. 164.2.4 ПКУ. Яке саме майно, коли і в якому розмірі обкладається ПДФО і ВЗ — розписано в ст. 172 ПКУ. У свою чергу, та нерухомість, яка не обкладається ПДФО згідно з п. 172.1 ПКУ, не обкладається і ВЗ. Ураховуючи суми, які звичайно супроводжують операції з нерухомістю, ставка збору (1,5 %) видається просто «драконівською».

Податківці підтверджують, що не уникнути сплати ВЗ спадкоємцям і тим, хто приймає подарунки за договором дарування. Причому роз’яснюють, коли це потрібно зробити.

Спадкоємці (обдаровувані), які є нерезидентами, зобов’язані сплатити ВЗ разом з ПДФО до видачі свідоцтва про право на спадщину (нотаріального посвідчення договору дарування). Резиденти можуть заздалегідь сплатити ВЗ за бажанням, а якщо такого бажання немає, то за підсумками декларації.

ВЗ із доходів від операцій купівлі-продажу (міни) рухомого (нерухомого) майна за договорами, що укладаються між фізособами і посвідчуються нотаріусом, необхідно сплатити до нотаріального посвідчення.

Зверніть увагу: нотаріусів таки зобов’язали контролювати сплату ВЗ при нотаріальному посвідченні договорів купівлі-продажу (міни) об’єктів нерухомого (рухомого) майна між фізособами, дарування майна та при видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам і резидентам, що сплатили ВЗ перед тим, як відвідати нотаріуса. Нагадаємо, що формально є аргументи, які звільняють нотаріусів від цієї додаткової функції. Але податківці, схоже, не завдавали собі клопоту: якщо ПДФО контролюють, то заразом хай контролюють і ВЗ.

Отже, нотаріусам рекомендують включати до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ інформацію про суми сплаченого ВЗ. Зауважимо, що в новій* формі № 1ДФ податковий агент може відобразити тільки загальну суму доходу та утриманого ВЗ без персоніфікації.

* Нова форма Податкового розрахунку за формою № 1ДФ та Порядок її заповнення і подання затверджені наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Ось такий він — проект УПК. Залишається сподіватися, що в офіційній версії «мінуси» перетворяться на «плюси», ну або хоча б «плюси» нікуди не подінуться... Бо всяке трапляється...

Але це ще не все. Окремо стоїть питання про звітність з військового збору. Як же його вирішили податківці?

Пиріг без «вишеньки»: про звітність в УПК ані слова

На жаль, але в проекті УПК про це промовчали. З радістю повідомляємо, що підказки все-таки є.

Як ви вже знаєте, нарешті податкові агенти отримали оновлений Податковий розрахунок за формою № 1ДФ, у якому можуть відображати інформацію і про ВЗ (у гривнях з копійками). Причому звітувати за нею потрібно вже за підсумками I кварталу 2015 року. Які ж відомості про ВЗ необхідно відобразити?

У розділі ІІ у відповідному рядку зазначаєте:

— загальні суми нарахованих і виплачених доходів, з яких утримано ВЗ. Відомості про фізосіб, з чиїх доходів він утримувався, не наводите;

— загальну суму нарахованого і перерахованого до бюджету ВЗ.

У цьому ж розділі у разі потреби коригуйте інформацію про ВЗ. Для виключення помилкового рядка із заздалегідь введеної інформації в рядку «Військовий збір — виключення****» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.

У розділі ІІ форми № 1ДФ за I квартал 2015 року відображайте суми доходів, які були нараховані (виплачені), та суму ВЗ, утриманого і перерахованого протягом I кварталу.

Увага! Уточнюючі Податкові розрахунки за ІІІ та ІV квартали 2014 року з метою відображення ВЗ, утриманого (перерахованого) в цих кварталах, подавати не потрібно

Нагадуємо: форма № 1ДФ подається окремо за кожний звітний квартал протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Граничний строк подання Податкового розрахунку за I квартал 2015 року — 12 травня 2015 року (9 травня — святковий день, 10, 11 травня — вихідні).

Ось тепер усе.☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі