Повідомна місія таблиці 5 Звіту з ЄСВ

Клиженко Яна, податковий експерт
Як потрібно повідомляти податкову про новоприйнятих співробітників? З якої дати ця норма працює?

З 01.01.2015 р. одна з умов допуску до роботи новоприйнятого працівника — повідомлення ДФСУ про прийняття його на роботу в порядку, встановленому КМУ. Вже лютий, а КМУ із цього приводу і в ус не дме. Що й не дивно: на розробку нової нормативки йому відведено 3 місяці. Як бути, підказали податківці в листі від 29.01.2015 р. № 2627/7/99-99-17-03-01-17. До прийняття відповідного порядку заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ (форма № Д4) вважається «повідомленням».

Зауважте, що в період невизначеності багато хто з роботодавців повідомляли податківців на власний розсуд: надсилали рекомендовані листи з відповідними відомостями. Але з появою такого роз’яснення завдання роботодавців значно спрощується.

Нагадаємо, що таблиця 5 Звіту з ЄСВ призначена для реєстрації застрахованих осіб у Реєстрі застрахованих осіб (п. 4.8 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міндоходів України від 09.09.2013 р. № 454). Страхувальники подають її, зокрема, якщо із застрахованою особою було укладено або розірвано трудовий договір. Подають таке повідомлення у складі обов’язкової звітності за календарний місяць до ДФСУ за основним місцем обліку платника із зазначенням трудових відносин з прийнятими працівниками.

Увага! Окремо при кожному прийнятті працівника на роботу титульний аркуш з таблицею 5 Звіту за формою № Д4 не подається.

Не забувайте: Звіт за формою № Д4 невдовзі спіткає та сама доля, що й Податковий розрахунок за формою № 1ДФ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 14, с. 4). Змін чекаємо вже найближчим часом. Передбачається апгрейд таблиць 1 і 6 Звіту з ЄСВ. Метаморфози переважно пов’язані з обов’язком нараховувати ЄСВ з мінімалки, якщо фактичний заробіток за місяць нижче мінзарплати. У новій формі розробники обіцяють передбачити в таблиці 6 розшифровку для нарахувань.

Теги ЄСВ звіт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі