Теми статей
Обрати теми

Перехідна ПН рівно на 60 тис. грн.: як бути з податковим кредитом з ПДВ

Марина Ковенко, податковий експерт
Підприємство на початку грудня 2014 року відвантажило покупцю партію товару вартістю 60000 грн. Тоді ж на підтвердження виникнення зобов’язань з ПДВ було складено податкову накладну на суму 10000 грн. Але до покупця вона «дочимчикувала» тільки після новорічноріздвяних свят. Чи зможе покупець відобразити податковий кредит за такою податковою накладною, якщо вона не була зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних? Якщо так, то в якій декларації — за грудень чи за січень? (м. Павлоград)

У зазначеній ситуації перша подія (відвантаження товару) і складання податкової накладної (ПН) відбулися ще до 01.01.2015 р. Тоді ще постачальник не був зобов’язаний відправляти на реєстрацію фіскалам ПН, сума ПДВ у якій складала рівно 10000 грн. Про це прямо говорилося в п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Тобто на той час треба було реєструвати лише такі ПН, у яких загальна сума ПДВ перевищувала (!) 10000 грн. (за винятком підакцизних та імпортних товарів). Інакше кажучи, тоді для обов’язкової реєстрації необхідне було перевищення критерію в 10 тис. грн. хоча б на одну копійку. А ось ПН, сума ПДВ у якій становила рівно 10 тис. грн., не включалась до Єдиного реєстру податкових накладних (див. про це там же). Саме з такою ПН, що не підлягала реєстрації, і зіткнувся покупець в нашому випадку. Одразу зазначимо, що право на ПК за такою ПН зберігається. Звичайно, покупець може прикинутися, що ПН «прийшла» у грудні та включити її до реестру отриманих та виданих податкових накладних, скажімо, 31 грудня. Після чого ПК за такою ПН благополучно «засвітиться» у грудневій декларації з ПДВ. Разом з тим, отримати ПК за такою ПН, що не підлягала реєстрації, можна і за підсумками січня 2015 року. Підстави для цього знаходимо в п. 7 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957 (в редакції наказу Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1129). Із нього випливає, що реєстрація важлива тільки для тих ПН, які на момент складання до 01.01.2015 р. підлягали реєстрації. У зв’язку з цим отримати ПК за перехідною ПН, що була складена в 2014 році і не підлягала обов’язковій реєстрації, можна буде і в декларації за січень 2015 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі