Теми статей
Обрати теми

Підприємець без найманих працівників: що з формами № 1ДФ та № Д4?

Людмила Бєлєвцова, експерт з питань оплати праці
У підприємця не має найманих працівників. Чи повинен він подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ та Звіт з ЄСВ за формою № Д4?

Щоквартальний Податковий розрахунок за формою № 1ДФ подають податкові агенти, що нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО до бюджету від імені та за  рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі (п. 1.2 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міндоходів від 21.01.2014 р. № 49).

Тому, якщо податковий агент протягом звітного періоду:

— нараховував та/або виплачував доходи фізичним особам, нараховував, утримував, сплачував ПДФО за фізичну особу — Податковий розрахунок за формою № 1ДФ він подає;

— не нараховував та не сплачував доходи фізичним особам (найманим працівникам чи іншим фізособам), не нараховував, не утримував та не сплачував ПДФО — Податковий розрахунок за формою № 1ДФ він не подає.

У п. 3.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 454, та у самій формі зазначено, що Звіт з ЄСВ за формою № Д4 подають лише ті страхувальники, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

Підприємець, який не має працівників, не є страхувальником, тому Звіт з ЄСВ з не подає (див. роз’яснення у підкатегорії 301.06.01 БЗ). Якщо підприємець має працівників, яким не нараховує та не виплачує доходи, то Звіт з ЄСВ за формою № Д4 він все одно подає (див. консультацію у підкатегорії 301.06.01 БЗ). Також додамо: якщо підприємець нараховував фізичній особі винагороду за цивільно-правовим договором про виконання робіт (надання послуг), він також подає Звіт з ЄСВ за формою Д4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі