Теми статей
Обрати теми

На допомогу батькам: ПСП «на дітей»

Наумов Сергій, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Якщо порівнювати пільги за популярністю застосування, то, швидше за все, почесне друге місце (після пільги «для всіх») займуть пільги «на дітей». Про нюанси їх надання ми з вами сьогодні й поговоримо.

img 1Працюючі батьки, які мають дітей віком до 18 років, можуть претендувати на застосування до їх зарплати ПСП. Таке право надає їм п. 169.1 ПКУ. В якому розмірі та за яких умов «світять» пільги «на дітей»? Зараз усе розповімо.

Право на «дитячу» пільгу

Право на застосування «дитячих» ПСП до зарплати мають:

— особи, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ). Розмір ПСП 609,00 грн. на кожну дитину віком до 18 років;

одинокі мати (батько), вдова (вдівець) чи опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) до 18 років ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ). Важливо!

Одинокими ці особи вважатимуться, якщо на момент застосування такої пільги, вони не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону

Це прямо прописано в п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227.

Розмір ПСП для таких одиноких осіб з дітьми — 913,50 грн. на кожну дитину віком до 18 років;

особи, які утримують дитину-інваліда віком до 18 років ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). Розмір ПСП — 913,50 грн. на кожну дитину-інваліда віком до 18 років.

Окремо зупинимося на ситуації, коли особа утримує двох або більше дітей, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів). У такому разі на кожну дитину віком до 18 років, яка не є інвалідом, надайте ПСП у розмірі 609,00 грн. ( п.п. 169.1.2 ПКУ), на кожну дитину-інваліда — ПСП у розмірі 913,50 грн. ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ).

За загальним правилом, «дитячі» пільги застосовують до доходів працівників, які мають на них право, якщо їх зарплата не перевищує граничного розміру. Нижче розглянемо, чому він дорівнює.

Розбираємося з межею

Працівники можуть скористатися правом на ПСП «на дітей» за умови, що їх заробітна плата за місяць не перевищить граничного розміру зарплати. Причому цей граничний розмір визначають для кожного з батьків дитини по-різному. Для одного з батьків він розраховуватиметься кратно кількості дітей (у 2015 році — 1710 грн. х кількість дітей віком до 18 років), для другого — у загальному порядку (у 2015 році — 1710 грн.).

Урахуйте: батьки дитини вирішують самостійно, хто з них скористається правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей.

Ось право є, а ось його немає

Право на ПСП «на дітей» виникає у працівника з дня подання заяви про застосування ПСП та підтвердних документів, перелік яких наведено
на с.20.

Зауважте: той із двох батьків (опікунів, піклувальників), який скористався правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей, повинен зазначити в заяві про застосування ПСП, що чоловік (дружина) при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується таким правом. Жодних окремих заяв або довідок з місця роботи чоловіка (дружини) на підтвердження того, що вони не користуються правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей, надавати не потрібно.

З виникненням права на «дитячу» пільгу розібралися. Тепер давайте поговоримо про те, коли таке право втрачається.

Працівнику, який має право на застосування ПСП «на дітей», пільгу надайте до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі смерті до досягнення зазначеного віку — до кінця року, на який припадає смерть дитини*.

* За умови, що зарплата працівника не перевищить граничного розміру доходу.

Чи може платник податків втратити право на таку пільгу достроково (тобто раніше зазначеного строку)? Так. Він втрачає право на отримання ПСП «на дітей» з податкового місяця, на який припадає одна з таких подій:

— його позбавляють батьківських прав;

— він відмовляється від дитини чи передає її на державне утримання у тому числі до закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні;

— дитина стає курсантом на умовах її повного утримання.

Зазначимо, що ані в ПКУ, ані в Порядку № 1227 не зазначено, з якого моменту втрачається право на застосування ПСП «на дітей» в разі, якщо особи, які мають право на ПСП «на дітей» на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, а саме одинока мати (батько), опікун, піклувальник, вдова (вдівець), втрачають свій статус. Вважаємо, що в такому разі ПСП «на дітей» за зазначеною підставою не повинна застосовуватися з місяця, в якому ці платники податків втрачають відповідний статус (тобто коли зазначені особи одружуються).

Нюанси надання

Одинока мати або одинокий батько (опікун, піклувальник), які мають дитину (дітей) віком до 18 років. Порядок № 1227 відносить до одиноких матір (батька) або опікуна, піклувальника, які маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.

Таким чином, під категорію «одинока мати» потрапляють:

— жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини чи запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

— розлучена жінка, з якою залишилися проживати діти після розлучення і яка на момент застосування пільги не перебуває в офіційно зареєстрованому шлюбі.

Щодо поняття «одинокий батько» зазначимо таке. З урахуванням положень ч. 2 ст. 143 СКУ можна зробити висновок, що одиноким слід вважати чоловіка, який не перебуває у шлюбі і батьківство якого визначене у свідоцтві про народження дитини або визнане за рішенням суду, за умови, що він проживає спільно з дитиною окремо від матері дитини.

Підтвердити факт проживання разом з дитиною можна довідкою з ЖЕКу, яку слід подати разом з іншими документами на ПСП.

Особи, які мають двох і більше дітей. Для отримання «дитячих» ПСП важливий факт утримання дитини. Питання утримання батьками дитини регулюються гл. 15 СКУ.

Для цілей ПСП під «утриманням дитини» слід розуміти, перш за все, її спільне проживання з одним із батьків

Якщо батьки дітей перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом, то жодних проблем з «дитячими» пільгами в розмірі, установленому п.п. 169.1.2 ПКУ, не виникає. Але як бути, якщо вони розлучені? Ми вже з’ясували, що одинокими вони вважатимуться не завжди. Проте це не означає, що той із них, хто «випадає» з категорії «одинокий», не зможе скористатися правом на ПСП «на дітей». Зможе, якщо мати (батько):

1) має двох і більше дітей;

2) утримує їх.

Чим довести факт утримання? Підійдуть довідка органу опіки, рішення суду чи нотаріально засвідчений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим із них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

А тепер перейдемо від теорії до практики.

Відповіді на ваші запитання з ПСП «на дітей»

Запитання 1. Працівник має двох дітей від різних шлюбів. Одна дитина проживає з його колишньою дружиною, друга разом з ним у теперішньому шлюбі. Чи має він право на «дитячу» ПСП у розмірі, установленому п.п. 169.1.2 ПКУ, як батько двох дітей віком до 18 років?

Так, такий працівник має право на ПСП «на дітей» у розмірі 100 % звичайної ПСП з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, якщо стосовно цього працівника будуть виконані такі умови:

1) є документи, що підтверджують факт утримання дитини від першого шлюбу, яка з ним не проживає (див. вище);

2) його місячна сума заробітної плати не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП.

Запитання 2. Працівник підприємства подав у 2013 році заяву про застосування ПСП у розмірі, установленому п.п. 169.1.2 ПКУ (як особа, яка утримує двох дітей віком до 18 років), і документи, що підтверджують його право на ПСП у зазначеному розмірі. Відповідно до свідоцтва про народження старшої дитини 20 липня 2015 року їй виповниться 18 років. Чи втрачає він з липня 2015 року право на ПСП за цією підставою?

Підпунктом 169.3.3 ПКУ визначено, що ПСП «на дітей» надається до кінця року, в якому дитині виповнилося 18 років.

З умови запитання випливає, що 18 років дитині працівника виповниться у 2015 році. Отже, до кінця 2015 року цей працівник матиме право на ПСП на двох дітей у цього роботодавця, якщо, звичайно, його заробітна плата за звітний місяць не перевищить граничного розміру доходу, що дає право на застосування ПСП. Розмір такої ПСП становитиме у 2015 році 1218,00 грн. (609,00 грн. х 2 дітей).

А якщо він вирішить змінити місце роботи цього року після того, як дитині віповниться 18 років (тобто після 20 липня 2015 року)? Тоді він втратить право на ПСП на дітей. Чому? Пам’ятайте: для того, щоб скористатися пільгою, працівнику необхідно надати роботодавцю заяву на застосування ПСП і документи, що підтверджують таке право. Право на пільгу «на дітей» підкріплюється, зокрема, копією свідоцтва про народження або документом, що підтверджує вік дитини ( п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227). На момент подання заяви за новим місцем роботи такий документ свідчитиме, що дитині працівника вже виповнилося 18 років, тому права на ПСП «на дітей» у нього не буде. Такий висновок озвучено й у листі ДПАУ від 25.02.2011 р. № 3891/6/17-0715.

Запитання 3. Працівниця виховує двох дітей віком до 18 років (з батьком дітей вона розлучена). На яку пільгу вона матиме право?

Працівниця має право на ПСП за двома підставами:

1) як мати двох дітей віком до 18 років. Розмір ПСП — 100 % звичайної ПСП з розрахунку на кожну дитину, тобто 1218,00 грн. ( п.п. 169.1.2 ПКУ);

2) як одинока мати. Розмір ПСП — 150 % звичайної ПСП з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, тобто 1827,00 грн. ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ).
Підпунктом 169.3.1 ПКУ встановлено, що якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, зазначеними в п. 169.1 ПКУ, застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Ураховуючи наведене, працівниця матиме право на ПСП у розмірі, установленому п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, якщо надасть роботодавцю заяву на ПСП з документами на підтвердження такого права і якщо її заробітна плата за звітний місяць не перевищить граничного розміру доходу, що дає право на ПСП. Якщо батько дітей не користується правом на збільшення доходу кратно кількості дітей, то граничний розмір доходу для цієї працівниці дорівнюватиме 3420,00 грн. (1710,00 грн. х 2 дітей).

Як бачите, надаючи «дитячу» пільгу, необхідно враховувати безліч нюансів. Зробити це вам допоможе наша стаття.

Теги ПСП діти
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі