Теми статей
Обрати теми

Пільга працівнику зі статусом УБД: афганцю — так, «АТОвцю» — ні

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
На жаль, останнім часом ми все частіше стикаємося з працівниками, яким присвоєно статус «учасник бойових дій». На яку ПСП можуть розраховувати працівники з таким статусом?? Відповідь потішить не всіх, але знати її потрібно.

Відповідно до п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ платники податків — учасники бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551, мають право на підвищену ПСП (у 2015 році — 913,50 грн.).

При цьому інваліди I і II груп з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551, мають право на ПСП у максимальному розмірі (у 2015 році — 1218 грн.).

А ось і найцікавіше! Згідно зі ст. 6 розд. II Закону № 3551 учасниками бойових дій визнаються, зокрема, учасники бойових дій на території інших країн — військовослужбовці Радянської Армії, Військово-Морського Флоту, Комітету державної безпеки, особи рядового, начальницького складу та військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ колишнього Союзу РСР (включаючи військових та технічних спеціалістів і радників), працівники відповідних категорій, які за рішенням Уряду колишнього Союзу РСР проходили службу, працювали або перебували у відрядженні в державах, де в цей період велися бойові дії, і брали участь у бойових діях або забезпеченні бойової діяльності військ (флотів). Перелік таких країн і періоди ведення бойових дій на їх території затверджено постановою КМУ від 08.02.94 р. № 63.

Зауважимо: до цього переліку включено, зокрема, Афганістан (період бойових дій: квітень 1978 року — грудень 1989 року). Тому особи, які служили в Афганістані в зазначений період, мають право на ПСП у підвищеному чи максимальному (якщо вони інваліди I або II групи) розмірі. Щоправда, для цього необхідне посвідчення учасника бойових дій* і дотримання інших умов для надання ПСП.

* Процедуру видачі встановлено Положенням про порядок видачі посвідчень та нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженим постановою КМУ від 12.05.94 р. № 302.

Які документи (крім заяви) має принести працівник зі статусом «учасник бойових дій», ми детально розглянули в таблиці на с. 20.

Зазначимо: скористатися ПСП у розмірах, установлених п.п. «е» п.п. 169.1.3 або п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ, працівник-афганець зможе за умови, що його зарплата за місяць не перевищить граничного розміру (у 2015 році — 1710 грн.). Початок і закінчення застосування пільги підпорядковуються загальним правилам.

Приклад. 10 червня 2015 року на підприємство був працевлаштований працівник — учасник бойових дій в Афганістані. У цьому ж місяці він подав заяву про застосування ПСП і документи, що підтверджують його право на ПСП у розмірі, установленому п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ. Зарплата, нарахована працівнику за фактично відпрацьовані дні червня 2015 року, склала 1120 грн.

Розрахуємо суму ЄСВ, яка має бути утримана із зарплати працівника за червень 2015 року:

1120 х 3,6 : 100 = 40,32 (грн.).

Визначимо суму ПДФО, що буде утримана з доходу працівника за червень 2015 року:

(1120 - 40,32 - 913,50) х 15 : 100 = 24,93 (грн.).

Також з зарплати афганця треба утримати військовий збір у розмірі 16,80 грн. (1120 х 1,5 : 100).

А ось про працівників зі статусом «учасник бойових дій», які брали участь в АТО, у ПКУ, на жаль, поки що жодного слова. Це означає, що

«солдат підприємства», навіть зі статусом учасника бойових дій, не має права на підвищену ПСП згідно з п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ

Ані спеціальних застережень у ПКУ, ані роз’яснень у БЗ поки що немає. Якщо й застосовувати пільгу до зарплати «АТОвця», то на загальних підставах. Залишається тільки сподіватися на зміни.

висновки

  • Право на пільгу в підвищеному та максимальному розмірі мають, зокрема, афганці (за наявності посвідчення учасника бойових дій).
  • «Солдат підприємства», який одержав статус учасника бойових дій, беручи участь в АТО, не має права на ПСП у підвищеному розмірі на підставі п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ.
Теги АТО пільги
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі