Теми статей
Обрати теми

ПСП для тих, хто прийнятий

Ярошенко Ірина, експерт з питань оплати праці
У вас новий співробітник? З невеликою зарплатою? Чи, може, в нього двоє діточок віком до 18 років? Тоді йому належить соцпільга. А що потрібно знати, надаючи ПСП новоприйнятим працівникам? Зараз підкажемо.

Правом на ПСП можна скористатися прямо в місяці прийняття на роботу (навіть якщо буде відпрацьовано тільки декілька днів, а не весь місяць). Як ви вже здогадалися, основний момент: зарплата не повинна перевищувати граничний розмір (у загальному випадку у 2015 році — 1710 грн.). Яке ще підводне каміння може зустрітися на шляху?

Старт застосування ПСП

Ми вже неодноразово зазначали, що пільгу застосовують:

— починаючи з дня отримання від працівника заяви про застосування ПСП і підтвердних документів (у разі потреби їх надання) ( абзац другий п.п. 169.2.2 ПКУ). За якою формою складають заяву і які документи можуть знадобитися, це ви вже знаєте з попередніх матеріалів номера;

— до нарахованого працівнику місячного доходу у вигляді заробітної плати, якщо його сума не перевищує граничний розмір доходу, що дає право на ПСП ( п.п. 169.4.1 ПКУ).

Звідси висновок, що в разі подання заяви про застосування ПСП у місяці прийняття на роботу

ПСП застосовують до загальної суми нарахованої зарплати за місяць, незалежно від дати подання такої заяви цього місяця

Такої ж думки дотримуються й податківці (див. роз’яснення ДФСУ в підкатегорії 103.08.04 БЗ).

Приклад 1. Працівник був прийнятий на роботу з 15 червня 2015 року. 26 червня 2015 року він подав заяву про застосування звичайної ПСП ( п.п. 169.1.1 ПКУ). Оклад працівника — 1700 грн.

За фактично відпрацьовані в червні 2015 року дні працівнику нараховано зарплату в розмірі:

1700 : 20 х 11 = 935 (грн.),

де 20 — кількість робочих днів у червні 2015 року згідно з графіком роботи, установленим на підприємстві;

11 — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих працівником у червні 2015 року.

Заробітна плата, нарахована працівнику за червень 2015 року (935 грн.), не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на застосування ПСП у 2015 році (1710 грн.). Тому до червневої зарплати буде застосована звичайна ПСП у розмірі 609 грн. Причому, незважаючи на те, що працівник у червні 2015 року відпрацював неповний місяць, ПСП до його зарплати застосовуватиметься в загальній сумі — 609 грн.

Розрахуємо суму заробітної плати, належної до виплати «на руки» працівнику за червень 2015 року.

Сума ЄСВ, утриманого із заробітної плати за червень 2015 року, становитиме:

935 х 3,6 : 100 = 33,66 (грн.),

де 3,6 % — ставка ЄСВ у частині утримань.

Сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, дорівнює:

(935 - 33,66 - 609) х 15 : 100 = 43,85 (грн.),

де 609 — розмір звичайної ПСП;

15 % — ставка ПДФО.

Не забувайте, що із заробітної плати працівників необхідно утримувати ВЗ. Причому базою є нарахована сума доходу, тобто без зменшення на ПСП. Розрахуємо суму ВЗ:

935 грн. х 1,5 : 100 = 14,03 грн.

Сума заробітної плати, що підлягає виплаті «на руки» працівнику за червень 2015 року, становитиме:

935 - 33,66 - 43,85 -14,03 = 843,46 (грн.).

Із загальним випадком розібралися. Але є й окремі, які теж потрібно «розібрати по кісточках».

Обережно: звільнення/прийняття в одному місяці

Пільгу застосовують до зарплати за місяць тільки за одним місцем її нарахування (виплати). На практиці ж часто зустрічається така ситуація: працівник в одному й тому самому звітному місяці звільняється з попереднього місця роботи і приймається на нове. При цьому новому роботодавцю в місяці прийняття він подає заяву про застосування ПСП. І ось тутпрацівнику потрібно бути уважним, щоб не порушити порядок застосування ПСП, адже це загрожує донарахуванням сум ПДФО і штрафом (див.
с. 36)! Пояснимо.

Якщо до зарплати працівника, нарахованої колишнім роботодавцем у місяці звільнення, не застосовувалася ПСП, то все гаразд. Новий роботодавець до зарплати за цей самий звітний місяць може застосовувати ПСП.

Якщо колишній роботодавець у місяці звільнення застосовував ПСП до зарплати працівника, то за новим місцем роботи ПСП цього місяця не застосовують. Скористатися правом на ПСП за новим місцем роботи можна тільки з наступного місяця. Та й те за умови, що зарплата працівника не перевищить межу і подано заяву (у довільній формі), а в окремих випадках і спеціальні документи.

У такій ситуації дбайливому роботодавцю не зайве буде поцікавитися у новоприйнятого працівника: чи застосовувалася на попередньому місці роботи до його заробітної плати ПСП у місяці, в якому він був звільнений. І хоча погашати недоплату з ПДФО та штраф буде працівник, навіщо роботодавцю зайвий головний біль?

Кадрові ротації в одному місяці

Ситуація: працівник звільняється з основного місця роботи (з місця роботи за сумісництвом) і приймається до штату за сумісництвом (на основне місце роботи) до того ж роботодавця. При цьому зміна статусу основний працівник сумісник відбувається в одному календарному місяці. Які нюанси застосування ПСП будуть у цьому випадку? Нічого складного.

ПСП застосовують до нарахованого місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати) (див. п.п. 169.2.1 ПКУ). У ситуації, що розглядається нами, заробітна плата за фактично відпрацьований час у місяці звільнення з основного місця роботи (з місця роботи за сумісництвом) і прийняття до штату за сумісництвом (на основне місце роботи) нарахована одним роботодавцем. Отже, з граничним розміром доходу, що дає право на ПСП, необхідно порівнювати загальний сукупний дохід, нарахований такому працівнику в одному місяці як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, одним роботодавцем.

Зауважте, що податківці також розділяють цю точку зору (див. консультацію в підкатегорії 103.08.04 БЗ).

При цьому не варто забувати, що роботодавець платника податку зобов’язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування ПСП, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої ПСП, зокрема, при проведенні остаточного роз-
рахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Крім того, перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку можна провести за будь-який період і в будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування ПСП ( п.п. 169.4.3 ПКУ).

Таким чином, з метою визначення правильності оподаткування роботодавцю необхідно здійснити перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за місяць, в якому фізична особа була ним звільнена, а потім знову працевлаштована.

Приклад 2. Працівник підприємства був звільнений з основного місця роботи 19 червня 2015 року і прийнятий на те саме підприємство на колишню посаду за сумісництвом 22 червня 2015 року. У день прийняття (22 червня) працівник подав заяву про застосування ПСП у звичайному розмірі ( п.п. 169.1.1 ПКУ).

Заробітна плата, нарахована працівнику при проведенні остаточного розрахунку при звільненні з основного місця роботи за 14 робочих днів, склала 1204 грн.

Заробітна плата, нарахована працівнику-суміснику за фактично відпрацьовані дні червня 2015 року (6 робочих днів), — 258 грн.

Загальний сукупний дохід у вигляді заробітної плати, нарахований працівнику одним роботодавцем за червень 2015 року складає1462 грн. (1204 грн. + 258 грн.) і не перевищує граничний розмір заробітної плати, що дає у 2015 році право на застосування ПСП за п.п. 169.1.1 ПКУ (1710 грн.). Тому до заробітної плати такого працівника за червень 2014 року можна застосовувати ПСП.

Як бачите, працівникам-новачкам також належить пільга, але потрібно дотримуватися певних умов.

висновки

  • ПСП застосовують з місяця, в якому подано заяву про її застосування та відповідні документи (за необхідності).
  • День подання заяви в місяці прийняття значення не має: пільгу застосовують до нарахованої зарплати за такий місяць.
  • За новим місцем роботи в місяці прийняття ПСП застосовують тільки в тому випадку, якщо ПСП не застосовували до зарплати за цей місяць за старим місцем роботи.
Теги ПСП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі