Теми статей
Обрати теми

ПСП для фізособи з кримською пропискою

податкові експерти Хмелевська Оксана та Клиженко Яна
У червні 2015 року підприємство прийняло працівника, який за паспортом є громадянином України, але має кримську прописку. Розмір його зарплати — 1500 грн., чи можна застосовувати до неї ПСП?

На жаль, не можна. Річ у тому, що фізичні особи, які мають податкову адресу (місце проживання) на території вільної економічної зони «Крим» (далі — ВЕЗ «Крим»), а отримують доходи на іншій території України, з метою оподаткування прирівнюються до нерезидентів ( п. 5.3 Закону № 1636). До заробітної плати працівника-нерезидента, незалежно від її розміру, ПСП застосувати не можна .

«Материкові» доходи кримчан обкладаємо ПДФО за загальними правилами та ставками, визначеними для резидентів, але з урахуванням особливостей, установлених окремими нормами розд. IV ПКУ для нерезидентів ( п.п. 9 п. 12.3 Закону № 1636). Утім для них установлено спеціальну норму: щоб отримати право на ПСП, кримчанину необхідно задекларувати доходи, що мають джерело походження з території ВЕЗ «Крим», і подати декларацію про відсутність громадянства держави-окупанта (див. п.п. 5 п. 12.3 Закону № 1636). Проте на сьогодні ця норма «мертва». Тому зарплату працівника з кримською пропискою обкладайте ПДФО за ставками 15 і 20 %. При визначенні бази оподаткування нараховану суму зарплати зменшуйте тільки на суму утриманого ЄСВ. Права на ПСП у такого працівника немає. Не забудьте і про ВЗ: його утримують у тому числі і з доходів у вигляді зарплати за ставкою 1,5 %.

Додамо: якщо підприємство виплачує «українські» доходи нерезиденту, то воно зобов’язане зазначити в договорі ставку податку, що буде застосована до таких доходів. Причому, на думку податківців, у договорі необхідно зазначити обидві ставки, установлені п. 176.1 ПКУ (15 і 20 %) і застосовані залежно від суми нарахованої працівнику зарплати (лист ДПАУ від 07.02.2011 р. № 2544/6/17-0715). Детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 90, с. 24; № 89, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі