Теми статей
Обрати теми

Працівник + пенсіонер, працівник + підприємець: право на ПСП є

податкові експерти Хмелевська Оксана та Клиженко Яна
Чи мають право на ПСП працюючі пенсіонери та працівники, які зареєстровані як фізичні особи — підприємці?

Для відповіді на це запитання заглянемо в п.п. 169.2.3 ПКУ. У ньому наведено вичерпний перелік виплат, до яких ПСП не застосовується. Це:

— доходи інші, ніж заробітна плата;

— заробітна плата, що отримується платником податків протягом звітного податкового місяця одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, які виплачуються з бюджету;

— дохід самозайнятої особи від здійснення ним підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Отже, працюючий пенсіонер, який отримує одночасно із заробітною платою дохід у вигляді пенсії, у загальному порядку має право на застосування ПСП до суми заробітної плати, нарахованої за звітний місяць. Сума пенсії для порівняння з граничним доходом, що дає право на застосування ПСП, до розрахунку не береться. Стосовно всього іншого використовуються загальні правила застосування ПСП та її розміри. При цьому пенсіонер має подати заяву (за необхідності й підтвердні документи), а його заробітна плата за звітний місяць не повинна перевищувати граничний розмір доходу (у 2015 році — 1710 грн.).

Далі про працівників, які також є підприємцями. Жодних обмежень щодо застосування ПСП до їх заробітної плати розд. IV ПКУ не передбачено. ПСП не може застосовуватися тільки до підприємницького доходу такого платника податків. Таким чином, працівник, який зареєстрований як фізична особа — підприємець, має право претендувати на ПСП на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі