Теми статей
Обрати теми

ПСП до середнього заробітку «солдата підприємства» застосовують не завжди

податкові експерти Хмелевська Оксана та Клиженко Яна
Підприємство за свій рахунок виплачує середній заробіток працівникам, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією. Прийняли рішення не отримувати компенсацію з бюджету. Чи потрібно застосовувати ПСП?

Ні, щороку оновлювати заяву не потрібно.

Основне правило таке: якщо працівник уже подав заяву про застосування ПСП, і у звітному році в нього не виникло право на ПСП за іншою підставою, відмінною від тієї, що була зазначена в заяві раніше, то такий працівник не повинен подавати нову заяву з відповідними підтвердними документами.

Але! Якщо підстава для застосування ПСП змінилася, то для застосування ПСП у новому розмірі потрібно надати нову заяву. Наприклад, «оновлювати» заяву потрібно в таких ситуаціях:

— одинока мати (батько), вдова (вдівець) чи опікун, піклувальник втрачає свій статус (наприклад, одинока мати виходить заміж);

— один з дітей досяг 18-річного віку (у разі застосування ПСП «на дітей»). Але врахуйте, що така пільга надається до кінця року, в якому дитині (дітям) виповнилося 18 років, за умови, що працівник не змінював місця роботи. Після закінчення такого року, якщо дозволятиме зарплата працівника, він може скористатися звичайною ПСП. Для цього подають нову заяву;

— працівник втрачає статус, передбачений п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ, зокрема, учня, студента, аспіранта. Нагадуємо, що право на підвищену пільгу надається таким платникам, якщо вони не отримують бюджетну стипендію.

Річ у тім, що, втративши право на підвищену ПСП, працівник може скористатися пільгою у звичайному розмірі. Але для цього потрібно подати нову заяву. Про зміну підстави для застосування ПСП саме працівник повинен повідомити роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі