Теми статей
Обрати теми

Прийомні діти для ПСП… не діти

податкові експерти Хмелевська Оксана та Клиженко Яна
Працівниця перебуває у шлюбі, утримує свою дитину і є прийомною матір’ю іншої дитини. Чи має вона право на ПСП «на дітей» на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ?

На жаль, але ПСП «на дітей» не для неї. Чому так?

Платник податків, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право зменшити суму зарплати за місяць на суму звичайної ПСП з розрахунку на кожну таку дитину ( п.п. 169.1.2 ПКУ). У свою чергу, з тексту п.п. 3 п. 5 Порядку № 1227 випливає, що «дитяча» пільга надається одному з батьків дитини, зазначеному у свідоцтві про народження такої дитини, опікунові чи піклувальнику. А ось прийомні батьки тут не зазначені.

Крім того, «дитяча» ПСП надається платникам податків, які утримують дітей. Прийомні батьки несуть обов’язки щодо виховання та розвитку дітей ( ст. 2562 СКУ). Кошти на утримання дітей у прийомній сім’ї виділяються з держбюджету.

Таким чином, у працівниці немає шансів на застосування ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ. Але вона має право на звичайну пільгу (у 2015 році 609 грн.), якщо її зарплата за місяць не перевищує у 2015 році 1710 грн.

Увага: не плутайте поняття «усиновлений» і «прийомний». Так, прийомні діти — це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовані на виховання та спільне проживання до прийомної сім’ї ( п. 1 ст. 2653 СКУ). Ми розібралися, право на ПСП «на дітей» у прийомних батьків немає. Зовсім інша справа з усиновленими дітьми.

Податківці дозволяють застосовувати ПСП «на дітей», якщо працівник, крім своїх дітей, утримує та виховує дитину чоловіка (дружини) від попереднього шлюбу.Навіть, якщо така дитина офіційно не всиновлена (але необхідна довідка з ЖЕКу про спільне проживання дитини з батьками) (див. підкатегорію 103.08.02 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі