Теми статей
Обрати теми

Єдинник — на РРО! Та й іншим — не відставати!

Павленко Олексій, податковий експерт
1 (і 2) липня ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» (базовий законопроект було зареєстровано за № 1088). Цей Закон (його називатимемо так, бо номера в нього поки що немає), зокрема, змінив «правила гри» з РРО для ФОП-єдинників, про які так часто говорили останнім часом. Сьогодні, дорогий читачу, ми обговоримо з вами основні «перспективи» цих змін.

готівкові розрахунки

Отже, Закон ухвалено, і — відповідно до його п. 1 розділу II «Прикінцеві положення» — він повинен набути чинності з дня його опублікування (зрозуміло, якщо все піде за планом і Президент Закон підпише).

Найцікавішими для нас є зміни до п. 296.10 ПКУ*. Згідно з його оновленою редакцією РРО не застосовують платники єдиного податку:

— першої групи;

— другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу в 1 млн грн. застосування РРО для такого ФОП-єдинника є обов’язковим. Застосування РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку**.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

** Так в оригіналі, див. про це нижче.

img 1

Період «чорної діри»

Зауважимо, що починаючи з 1 липня і до дати набуття Законом чинності для ФОП-єдинників утворилася така РРОшно-правова «чорна діра».

Адже формально з 1 липня РРО вже повинні почати застосовувати всі ФОП-єдинники групи 3, уключаючи й тих, у кого доходи не перевищили 1 млн грн.

Як бути таким третьогрупникам, які не досягли мільйонного порогу, — не зрозуміло. Мабуть, їм краще не проводити (не «світити») у зазначеному періоді операції, що вимагають застосування РРО.

Утім, сподіваємося, що фіскали «проамністують» цей період. Крім того, нагадаємо, що перше порушення (згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО*) має штрафуватися однією гривнею. До речі, саму систему РРО-штрафів серйозно перекроїли. Благо, що в бік лібералізації (подробиці читайте нижче).

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Що ж до тих ФОП групи 3, у яких дохід перевищив 1 млн і які не почали застосовувати РРО, то претензії до них з приводу незастосування РРО, вже починаючи з 1 липня, набагато ймовірніші. Тож, нарватися в цьому періоді на гривневий штраф (а може, і на повторний) у них шансів більше, ніж у своїх малодохідних «колег» по групі. Загалом, чекаємо ліберальних роз’яснень від фіскалів щодо цієї РРОшно-правової «ями».

Один «лимон»

Сьогодні ми особливо не заглиблюватимемося у проблему з визначенням доходу в 1 млн грн. (детально висвітлимо її найближчим часом). Зазначимо тільки декілька моментів. Відповідна норма в п. 296.10 ПКУ в цій частині прописана настільки невдало, що фіскали можуть «ліпити» з неї, що захочуть. Як ми зрозуміли, обсяг доходу слід розраховувати, починаючи з 1 січня поточного календарного року**. І коли загальний дохід (як «готівковий», так і «безготівковий»!) у ФОП-єдинника перевищить 1 млн грн., з наступного за таким перевищенням кварталу йому вже знадобиться РРО. Утім, не виключаємо, що податківці стануть стверджувати, що слід зважати й на минулорічний обсяг.

** Календарний рік триває з 1 січня по 31 грудня (див. про це, наприклад, у листі Держкомпідприємництва № 2-532/3628 від 13.06.2001 р.).

Тут постає попутне запитання: як бути тим ФОП-єдинникам групи 3 і групи 2 (про них — див. нижче), чий дохід до 01.07.2015 р. вже перевищив 1 млн. грн.? Формально вони мають почати застосовувати РРО з 1 жовтня. Проте, не виключено, що фіскали стануть наполягати на застосуванні такими єдинниками РРО з дати набуття Законом чинності, а для таких третьогрупників — навіть з 1 липня (див. вище).

Загалом, теж чекаємо хороших роз’яснень…

2 група — припливли?

Цим змінам у п. 296.10 ПКУ особливо «зраділи» ФОП-єдинники групи 2, чий дохід у 2015 році вже перевищив (перевищить у III кварталі) граничний «РРО-лимон» (або перебуває «на межі»)***. Річ у тім, що до цих змін вони могли щодо РРО «спокійно спати» аж до 2016 року (торговців пивом до розрахунку не беремо — про них див. трохи нижче).

*** Нагадаємо, що граничний річний дохід для знаходження в групі 2 становить 1,5 млн грн. Для групи 3 «дохідна стеля» набагато вища — 20 млн грн.

Тепер же другогрупники, разом з «надлимонними» третьогрупниками, потрапили до зони «РРО-обстрілу»

Адже припис п. 1 розд. ІІ Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII про те, що п. 296.10 ПКУ набуде для них чинності з 2016 року, їх тепер не врятує, тому що сам п. 296.10 ПКУ вже змінено пізнішим законом (детальніше про це читайте в найближчому номері).

Тому єдинники групи 2 повинні звернути особливу увагу на цей нюанс і намагатися до кінця року не перевищити свій загальний (готівковий і безготівковий) дохід у сумі 1 млн грн., щоб їх з 4 кварталу 2015 року (або з 2016 року) не «підсадили» на РРО.

«До скону» свідоцтва?

Ми вже звернули вашу увагу: буквально в останньому реченні нового п. 296.10 ПКУ прописано, що застосування РРО ФОП-єдинниками має здійснюватися (з кварталу, наступного за перевищенням мільйонного обсягу) аж до закінчення дії свідоцтва платника ЄП. Автори Закону, схоже, не в курсі, що свідоцтва платників ЄП уже давно «канули в Лету». Такий от рівень «знань» наших законописців… ☹

Мабуть, норму в цій частині слід розуміти як: до вилучення з реєстру платників ЄП.

Тому інколи, напевно, ФОП, які підпадають «під РРО», буде корисно зіскочити з ЄП на загальну систему. Там недовго «переспати», а потім повернутися на ЄП і почати з «чистого (безРРОшного) аркуша». Майте на увазі: якщо ви «дійшли до мільйона» і перестали здійснювати операції, що підпадають «під РРО», але згодом «безготівковими» надходженнями цей мільйон перевищили, то вам РРО в усі інші роки — аж до залишення ЄП — уже «на роду написаний»… Тобто — раз перевищивши мільйон — у наступних періодах (у тому числі роках) перебування на ЄП почати торгувати без РРО за готівку ФОП-єдиннику вже не світить…☹

Безобліковість-безвідповідальність

Зверніть також увагу, що Законом з ФОП-єдинників, які не є платниками ПДВ, узагалі знято вимогу про обов’язковість ведення обліку товарних запасів на складах і за місцем їх реалізації (але майте на увазі, що це — тільки для цілей Закону про РРО!).

Крім того, на них не поширюється вимога забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, а в разі використання РК — загальній сумі продажу за РК, виданими з початку робочого дня! Скасовано також вимогу зберігати протягом трьох років контрольні стрічки РРО.

Закон «амністував» ФОП-єдинників, які не є платниками ПДВ, від штрафу згідно зі ст. 20 Закону про РРО за реалізацію товарів, не облікованих в установленому порядку (це штраф у розмірі двократної вартості товарів, не облікованих за місцем їх реалізації та зберігання, за цінами їх реалізації, але не менше 10 НМДГ).

Крім іншого, Законом унесено зміни до п. 1 «штрафної» ст. 17 Закону про РРО, згідно з яким тепер штрафуватимуться тільки юридичні особи, конкретно за: невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті (більш ніж на 10 % розміру МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року), а в разі використання РК — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня.

Тобто з-під цього штрафу «випірнули» взагалі всі ФОП, а не тільки єдинники

Не зрозуміло тоді, навіщо ФОП РРО? Адже в них фактично заохочується готівковий «бардак»?! Утім, решта санкцій (за невидачу чека тощо) на ФОП продовжують поширюватися.

Губить єдинників пиво

Що стосується ФОП-єдинників, які торгують пивом, то їм з 1 липня цього року від застосування РРО ніяк не відкрутитися. Причому відомий Перелік, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336, вже їх від цього не врятує (див. про це в листі ДФСУ від 19.06.2015 р. № 22173/7/99-99-21-02-17).

Річ у тім, що з 1 липня алкоголевмісне пиво поповнило «почесні лави» алкогольних напоїв, що автоматично зумовило для торгівлі пивом вимогу про наявність ліцензії та РРО. Тому єдинникам, які не побажали зв’язуватися з цією «бодягою», ми рекомендували 30 червня відвантажити всі залишки пива на користь осіб, які мають право торгувати алкоголем.

«What can I do?»

За подробицями на тему, як уникнути РРО, звертайтеся до нашої статті в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 42, с.21. Але майте на увазі: цей матеріал у частині, що стосується торгівлі на ринках і через дрібнороздрібну торговельну мережу, «раптово» застарів.

Інше

1. «Мідний таз» для послуг. На жаль, можливість розрахунку за послуги готівкою до каси підприємств (з оформленням ПКО) з 1 липня поточного року остаточно «накрилася» згаданим предметом. Адже період пільгового нештрафування за такі розрахунки далі за 1 липня депутати так і не просунули. Нагадаємо, що з 01.01.2015 р. з преференції, що була наявна в п. 1 ст. 9 Закону про РРО і дозволяла підприємствам отримувати до каси готівку за послуги без РРО, ці самі послуги вилучили*. Тому «юрикам»-єдинникам, як і тим «юрикам», хто на загальній, що до 1 липня надавали послуги за готівку без РРО, починаючи з цієї дати слід або забути про готівкові розрахунки за послуги, або придбавати касовий апарат, оформляти його і починати експлуатувати як належить…

2. Інтернет-магазини: невизначеність залишилася. Так і не вирішена проблема для суб’єктів, які торгують через інтернет-магазини. Адже з 1 липня їх теж почнуть штрафувати за незастосування РРО, а як правильно їм видавати покупцям чеки РРО, ясності так і немає. Знову все — на відкуп фіскалам…

3. Айбокси та інші агентські справи. Тут хочемо звернути увагу, що Закон продовжив до 01.01.2016 р. строк нештрафування агентів банків і небанківських фінансових установ за прийняття без РРО готівкових коштів для подальшого їх перерахування через програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС).

4. Смерть «п’ятикратного». Ще одну важливу зміну проведено в п. 1 «штрафної» ст. 17 Закону про РРОтам тепер не буде 5-кратного штрафу. Перше порушення штрафуватиметься однією гривнею, а всі наступні (починаючи з другого) — штрафом у розмірі 100 % вартості товарів, проданих з порушенням.

5. Можлива поблажка. Спочатку у проекті Закону № 1088 передбачалася поблажка у вигляді незастосування в період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року санкцій за порушення вимог цього Закону до тих суб’єктів, які до 01.08.2015 р. укладуть договори на постачання РРО та введуть такі РРО в експлуатацію до кінця поточного року. Чи залишилася ця поблажка в Законі на останньому етапі його переголосування (2 липня), нам напевно не відомо. Сподіваємося, що так. Тоді вищезазначені єдинники, «послужники» та «інтернетники» можуть ще трохи «перекурити»…

* З 1 січня в цій нормі залишилася тільки преференція для торгівлі за готівку без РРО продукцією власного виробництва .

висновки

  • РРО тепер не повинні застосовувати платники ЄП групи 1, а також груп 2 і 3 (з числа ФОП) — незалежно від обраного виду діяльності, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн. грн.

  • ФОП-єдинники групи 2, чий дохід до 1 жовтня 2015 року вже перевищить граничний «РРО-мільйон», повинні почати застосовувати РРО з 4 кварталу 2015 року (а не з 2016 року, як це передбачалося раніше).

  • Закон також звільнив ФОП-єдинників від обов’язковості ведення (для цілей застосування РРО!) обліку товарів і готівки і від штрафів за порушення в цій сфері.

  • Закон скасував 5-кратний штраф за повторні РРО-порушення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі