Теми статей
Обрати теми

Звільняємо працівника, який не став до роботи

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Два місяці тому ми оформили нового працівника (видано наказ, внесено запис до трудової книжки). Але у встановлений строк він так і не приступив до виконання трудових обов’язків. Тепер він з’явився. Як правильно звільнити такого працівника?

Ситуація є нестандартною. Звільняти такого працівника потрібно, прикривши всі тили. Інакше один неправильний крок — і роботодавцю гарантовані судові розгляди (з можливим відновленням на роботі). Підказуємо, що робити.

Головне: не поспішати записувати працівника у прогульники. Поки про нього не було вістей — у Табелі обліку робочого часу необхідно зазначати його відсутність з невияснених причин літерним кодом «НЗ» (цифровий код «28»). Також слід було створити спецкомісію у складі не менше 3 осіб, яка б зафіксувала факт і з’ясувала причини невиходу працівника на роботу. І лише коли комісія встановить, що працівник був відсутній без поважної причини, в Табелі можна буде зазначити прогул — літера «П» (цифровий код «24»).

Не зашкодило б надіслати на його домашню адресу лист з повідомленням про вручення з вимогою надати письмові пояснення причини відсутності на роботі.

Увага: не є прогулом невихід на роботу працівників у зв’язку з їх переміщенням з районів проведення АТО, а також тих, які, залишаючись в таких районах при проведенні АТО, не мали можливості виходити на роботу у зв’язку з небезпекою для життя та здоров’я (див. лист Мінсоцполітики від 08.07.2014 р. № 7302/3/14-14/13).

Очевидно, у вашій ситуації прийнято рішення дочекатися горе-працівника, не з’ясовуючи причин відсутності. Що робити, якщо він все ж з’явився на порозі підприємства?

Спочатку затребуйте пояснювальну, як це прописано у ст. 149 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Якщо, звичайно, ви не отримали її раніше. Працівник відмовляється? Складайте відповідний акт. Далі потрібно реагувати залежно від з’ясованих обставин.

Якщо причини відсутності поважні — про звільнення говорити рано. Зауважте: оцінювати «поважність» причини відсутності працівника на роботі у кожному конкретному випадку буде роботодавець, а при виникненні трудового спору — суд. До речі, практика свідчить, що поважною причиною, зокрема, може бути визнана хвороба працівника, навіть якщо вона не підтверджена листком непрацездатності.

У працівника не було поважних причин? Тоді — це 100-відсоткове право роботодавця звільнити його (хоча працівник не пропрацював і дня). А ось анулювання наказу про прийняття на роботу в цьому випадку краще не практикувати. За якою ж статтею звільнити вашого ледаря?

Якщо працівник просить, а роботодавець не заперечує, то можна розлучитися «по-хорошому». Наприклад, «за власним бажанням» ( ст. 38 КЗпП) або «за угодою сторін» ( п. 1 ст. 36 КЗпП). Зрозуміло, жодні виплати і компенсації працівнику в цьому випадку не належать, так само як і відпустка.

Однак якщо «по-хорошому» не вийшло, то розглядаємо можливість звільнення працівника за прогул* на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП («статтю» згадують у трудовій). Але! Звільнити за прогул можна не пізніше 1 місяця з дня виявлення прогулу, без врахування часу, коли працівник хворів або перебував у відпустці, і не пізніше 6 місяців з дня його вчинення.

* Детально нюанси звільнення за такою статтею розглянуті в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 79, с. 33. Які документи доведеться оформити, читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 7 с. 60 — 61.

Важливо: звільнити за прогул — це право, а не обов’язок роботодавця. У принципі, можна відбутися і доганою. Але одночасно догана і звільнення є недопустимими!

І ще… Відомості про працівника потрібно внести до таблиці 5 Звіту за формою № Д4. А ось у формі № 1ДФ такого працівника не показуєте, адже нарахованого доходу немає.

І нехай такі випадки більше не виникають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі