РК на повернення товару: чи потрібно поповнювати спецрахунок?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Постачальник повернув нам передоплату за сировину та надіслав «зменшуючий» РК. Чи потрібно нам для його реєстрації поповнювати спецрахунок (ліміт реєстрації у нас від’ємний)?

Дійсно, зареєструвати «зменшуючий» РК (до ПН, складених з 1 лютого 2015 року) повинен покупець. Це передбачено п. 22 Порядку № 957 і п. 16 Порядку № 569. Причому:

— навіть якщо покупець, скажімо, не зареєструє РК в ЄРПН, він усе одно має відкоригувати (зменшити) ПК звітного періоду ( п. 17 Порядку № 569). Отже, відсутність факту реєстрації не впливає в покупця на ПК-коригування, тоді як:

— продавець зможе відкоригувати (зменшити) ПЗ тільки після (!) реєстрації покупцем РК ( п. 16 Порядку № 569). Тобто для нього вкрай важливим є факт реєстрації «зменшуючого» РК покупцем.

Урахуйте! При від’ємному ліміті реєстрації не вдасться зареєструвати «зменшуючий» РК. Програмне забезпечення його просто не пропустить. І не важливо, що сума ПДВ у РК виявилася від’ємною. Адже «зменшуючий» РК — «навиворіт» ті ж ПЗ. Тому для його реєстрації важливо, щоб ліміт був достатнім, що, загалом, логічно. Отже, зареєструвати РК вийде після того, як ліміт переросте у «плюс» (скажімо, за рахунок «вхідних» ПН або поповнень спецрахунка) і покриє ПДВ-коригування.

І пам’ятайте! Після реєстрації «зменшуючого» РК покупцем і у продавця, і у покупця дані цього РК урахуються при підрахунку ліміту реєстрації у формулі з п. 2001.3 ПКУ ( п. 19 Порядку № 569). Адже її складові (∑НаклВид— у продавця і ∑НаклОтр — у покупця) формуються з урахуванням (!) зареєстрованих РК ( п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569). Отже, реєстрація РК позначиться на формулі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі