Орфографічні помилки в тексті ПН

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Виписали податкову накладну на постачання послуг, і у графі 5.1 («Одиниця виміру») зазначено: «посРуга» замість «послуга». Покупець наполягає на виписці розрахунку коригування. Чи зобов’язані ми виправляти таку описку? Якщо так, то яким чином скласти розрахунок коригування?

Ситуація — не рідкість. Проблема в тому, що «залякані» фіскалами і нормативами бухгалтери часто дотримуються принципу: «краще перепильнувати, ніж недопильнувати». І морочать один одному подібною нісенітницею голову, перенавантажуючи і облік, і електронні ресурси нікчемними коригуваннями.

Адже вже давно усталилась практика, що при вирішенні питань про дійсність ПН найбільше значення має надаватися наявності та коректності в ПН саме обов’язкових реквізитів — перелік яких наведено в п. 201.1 ПКУ. Тільки ці реквізити й повинні перш за все непокоїти пильне бухгалтерське око*. Тому якщо граматичні і т. п. помилки були допущені не в рядках обов’язкових реквізитів ПН, то на них можна особливої уваги не звертати, адже таку ПН визнати недійсною фіскали не зможуть. А реквізит «Одиниця виміру» ПН, в якому була допущена граматична помилка, до обов’язкових не належить, тому можна на таку описку й наплювати. Адже навряд чи хтось (у тому числі перевіряючий) зрозуміє неправильно, яке слово та яка одиниця виміру малися на увазі.

* Утім, суди інколи прощають навіть помилки в обов’язкових реквізитах — детальніше читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 90, на с. 30.

Водночас, не виключаються проблеми, якщо в необов’язкових реквізитах ПН «накосячили» серйозно. Наприклад, узагалі не заповнили, або вписали в їх рядки/графи «тарабарщину» чи ієрогліфи (через технічні проблеми).

Не виключаємо, що вас настільки дістав покупець, що ви готові (щоб він відстав) оформити РК для виправлення цієї «грамописки». Тоді, складаючи РК, у таблиці повністю відмінусуйте рядок з «поганим словом» (за таким рядком цифра з «мінусом» — у графі 6 таблиці РК) і заплюсуйте рядок з правильним словом («посЛуга)». Такий РК реєструє продавець.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі