У ПН на неплатника не відобразили УКТ ЗЕД

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Як нас можуть покарати, якщо ми в податкових накладних на кінцевого споживача не зазначаємо акцизні та імпортні товари за кодами УКТ ЗЕД, а просто пишемо «товари в асортименті»?

Зазначення в податкових накладних кодів УКТ ЗЕД, якщо поставляються імпортні і підакцизні товари, є обов’язковим. При цьому не має значення, платнику чи неплатнику здійснюється постачання. До речі, щодо ПН, що виписуються за щоденними підсумками операцій при продажу товарів кінцевому споживачу є навіть спеціальна консультація в БЗ (категорія 101.19), в якій фіскали приписують групувати в такій ПН товари за кодами УКТ ЗЕД. При цьому податківці вимагають зазначати в ПН окремим рядком імпортні та підакцизні товари з відображенням за ними у гр. 4 ПН кодів УКТ ЗЕД.

Однак щодо суті покарання зазначимо: не переймайтеся!

Адмінштраф згідно зі ст. 1631 КУпАП за порушення правил ведення податкового обліку бухгалтеру «на роду написаний». Він, як правило, увінчує будь-яку податкову перевірку. А якогось іншого спеціального штрафу за некоректність складання ПН ані на платника, ані на винних його посадових осіб нормативами не передбачено.

І хоча код УКТ ЗЕД є одним із обов’язкових реквізитів ПН (див. п. 201.1 ПКУ), але визнання фіскалами такої ПН недійсною вам теж нічим не загрожує. А покупцю ця ПН потрібна, як козі баян. Загалом, тут ідеться про нікому не потрібні ПН.

Тому головне, щоб ви ПЗ за такими постачаннями відобразили в повній сумі, а решта…

Утім, ми — не прихильники недотримання нормативів, проте в нинішніх госпумовах, якщо дотримуватися всіх непотрібних формальностей, працювати (і жити) буде ніколи. Мабуть, ви так і розсудили, вирішивши не витрачати час на безглузду роботу. От і добре. Адже розплата за це невелика: 85 — 170 грн. Бухгалтерський час — набагато дорожчий.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі