ВипрІПН = (РК+ПН) х ЄРПН (виправляємо в ПН умовний ІПН)

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Яким чином виправляти помилку в ПН, якщо в ній зазначено неправильний умовний ІПН?

Запропонована фіскалами схема виправлення помилки в умовному ІПН* виглядає так само, як і у випадку з помилкою в ІПН неумовному. За винятком того, що РК до ПН, в якій «перекручений» умовний ІПН, повинен реєструвати в ЄРПН сам продавець (платник)**. У результаті схема виправлення виглядатиме приблизно так.

* Див. їх консультацію в БЗ (категорія 101.19).

** Відповідно до п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. № 1246.

Продавець складає РК до ПН, у заголовній частині якого дублюються дані із заголовної частини ПН, уключаючи і неправильний умовний ІПН. А в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в ПН. У полі «Дата складання» РК зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку в ІПН покупця. Такий РК, як ми зазначили, підлягає реєстрації в ЄРПН самим платником-продавцем.

Крім того, продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну. Реквізити заголовної частини цієї ПН зазначаються без помилок, тобто в полі «ІПН покупця» вказується правильний умовний ІПН. У полі «Дата складання» зазначається дата виникнення ПЗ продавця, тобто дата складання ПН з помилковим умовним ІПН. Такій ПН присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з неправильним ІПН. У табличній частині цієї ПН зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, які були зазначені в ПН з помилковим ІПН.

Ну й у фіналі ми хочемо собі (й читачу) поставити резонне запитання: а чи варто взагалі «ковбаситись» з виправленням такої помилки? Адже штрафи в такій ситуації не застосовуються, оскільки ПН покупцю не видається. (Якщо, звичайно, не мала місця ситуація, коли замість ІПН покупця в ПН помилково зазначили умовний ІПН. Або коли така помилка була в ПН на послуги нерезидента…)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі