«Победа стала Бедой», або У ПН помилилися у назві покупця

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
У ПН неправильно вказане найменування покупця. ІПН та всі інші реквізити вказано вірно. Чи матиме такий покупець право на податковий кредит?

Нагадаємо, що абзац чотирнадцятий п. 201.10 ПКУ забороняє покупцю відображати податковий кредит за податковими накладними, складеними з порушенням порядку заповнення ПН.

Найменування покупця, як власне і продавця, є одним із обов’язкових реквізитів будь-якої ПН ( п.п. «д» п. 201.1 ПКУ). Тому якщо цей реквізит вказано невірно — краще і спокійніше для нервів буде виправити помилку.

Тим паче зараз це зробити можна, просто склавши розрахунок коригування ( п. 192.1 ПКУ). У розрахунку коригування ви у «реквізитній» частині зазначите правильну назву покупця (таблична частина залишиться порожньою), зареєструєте цей розрахунок — і помилка буде вважатися виправленою ( п. 21 Порядку № 957).

Водночас ви часто питаєте, чи є у податковій накладній реквізити покупця, які не є обов’язковими. Так, до таких належить, наприклад, місцезнаходження покупця. Бо ж у переліку обов’язкових реквізитів зазначається тільки адреса продавця ( п.п. «ґ» п. 201.1 ПКУ).

Ви запитуєте, чи можна залишати такі реквізити у ПН невиправленими? Не рекомендуємо так робити. Ліпшим буде навіть у таких випадках не нехтувати виправленням помилок. Значно простіше скласти зайвий розрахунок коригування, ніж потім витрачати час і нерви на пояснення для фіскалів.

Ну а для тих, хто все-таки вирішить не виправляти помилку, повідомляємо: ВАСУ не змінив своєї традиційної позиції. Згідно з нею незначні недоліки в заповненні реквізитів податкових накладних не роблять такі податкові недійсними та не позбавляють покупця податкового кредиту за ними (див., наприклад, ухвалу ВАСУ від 18.02.2015 р. у справі № К/9991/1256/11)***. Тож можна змагатися…

*** Див.: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/43113860.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі