Помилка в даті складання ПН

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
22.06.2015 р. від неплатника ПДВ надійшла передоплата за товари. Податкову накладну на неплатника ПДВ (для себе) вийшло скласти і зареєструвати тільки 24.06.2015 р. Який штраф нас очікує?

Якщо виявилось, що ПН, складена «для себе» і зареєстрована в ЄРПН, містить помилку в даті складання, причому реальна дата виникнення ПЗ і дата складання помилкової ПН — дати одного періоду, то максимум, що вам загрожує за це, — адмінштраф на посадових осіб ( ст. 1631 КУпАП).

Хоч і з неправильною датою, зареєстрована ПН зменшила ваш іще тестовий ліміт реєстрації в червні. У тому самому періоді ви повинні були відображений у ній ПДВ урахувати у складі ПЗ. Адже неправильно складена ПН не звільняє вас від цього зобов’язання ( абз. чотирнадцятий п. 201.10 ПКУ). Якщо все так і сталося, інших штрафів не буде.

Але якщо ви — ідеаліст і прагнете до досконалості, то можете, звичайно, обнулити цю неправильну ПН через «зменшуючий» РК — виписуєте і реєструєте його саме ви ( п. 16 Порядку № 569). Причому «добро» на обнулення дають і податківці (див. лист ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 53, с. 5 і № 54, с. 14). Але одночасно доведеться скласти та зареєструвати в ЄРПН ПН з правильною датою — що відповідає даті першої події (у цьому випадку — надходження передоплати). Тоді, вклавшись у реєстраційні строки, можна уникнути й адмінштрафу.

Але врахуйте! Реєструючи після 01.07.2015 р. в ЄРПН «зменшуючий» РК до неправильної ПН і правильну ПН, ви вже будете обмежені лімітом реєстрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі