ПДВ на послуги кримчанам

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Надаємо послуги кримчанину. Як такі послуги обкладаються ПДВ? Місце постачання цих послуг — за межами чи на території України?

Головні податківці свою думку з цього приводу виклали в листі від 03.12.2014 р. № 13311/7/99-99-19-03-02-17. Вони зазначили, що місце постачання послуг визначається згідно з нормами ст. 186 ПКУ. І якщо згідно з нормами пп. 186.2 — 186.4 ПКУ місце постачання визначиться на території ВЕЗ «Крим», то такі послуги повинні вважатися поставленими за межами України і не бути об’єктом обкладення ПДВ.

Свій висновок податківці ґрунтують на нормі п. 2 ст. 9 МКУ, згідно з якою і для податкових цілей ВЕЗ «Крим» повинна вважатися Україною, що знаходиться поза межами митної території. Утім, висновок цей не настільки однозначний, як здається на перший погляд. Адже ВЕЗ «Крим» за українськими нормативами де-юре знаходиться на митній території України. Це підтверджують, зокрема, норми ст. 6 і 12 Закону № 1636. Водночас п. 2 ст. 9 МКУ території вільних митних зон вважає такими, що знаходяться поза межами митної території України, тільки для цілей його розділів V і IX*. Водночас виходячи з п. 1 тієї ж ст. 9 МКУ для цілей обкладення послуг ПДВ цілком можна вважати, що ВЕЗ «Крим» належить до митної території України. Крім того, ПКУ прямо не вказує, що при визначенні місця постачання послуг (або товарів) слід ураховувати саме норму п. 2 ст. 9 МКУ.

* «Митні режими» та «Митні платежі» відповідно.

Якщо ви дотримуватиметеся цього листа, то спочатку згідно з пп. 186.2 — 186.4 ПКУ визначте: місце постачання ваших послуг кримчанину припаде на територію ВЕЗ «Крим» чи на решту території України? Якщо перше, то об’єкта обкладення ПДВ не буде, якщо друге — ПДВ обчислюватиметься на загальних підставах, за ставкою 20 % (якщо такі послуги не підпадають під ПДВшну пільгу).

Утім, зазначимо, що стосовно транспортних послуг у листі ДФСУ від 09.04.2015 р. № 7556/6/99-99-19-03-02-15 фіскали вже не вважають Крим закордонним і вимагають за послугами перевезення застосовувати ставку 20 %. Отже, можливо, в подібних випадках не буде зайвим звернутися до податківців за індивідуальною податковою консультацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі