ПН зареєстровані/отримані не своєчасно: коли буде ПК?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
У нас є: (1) ПН, зареєстрована продавцем із запізненням, і (2) ПН, зареєстрована продавцем своєчасно, але яку ми забули в минулому періоді включити до ПК. Коли відображати ПК?

Розглянемо кожну із ситуацій.

Якщо ПН зареєстрована продавцем із запізненням. У такому разі працюють положення абзацу третього п. 198.6 ПКУ. Він установлює: ПК за ПН, зареєстрованою із запізненням, відображають у періоді реєстрації такої ПН (але не пізніше 180 календарних днів з дати складання ПН). Тобто орієнтуються на період реєстрації ПН. Саме в такому періоді покупець визнає ПК.

Якщо ПН не включили своєчасно до ПК. А це вже дещо інша ситуація — ПН зареєстрована своєчасно. Нагадаємо, що за своєчасно зареєстрованими ПН ПК визнають у місяці складання ПН (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 6, с. 33). Але тут уже дав маху покупець. Він помилково не включив цю ПН до ПК.

У такому разі допущено помилку — покупець помилково занизив ПК минулого періоду. Її слід виправити. Для цього потрібно подати до «помилкового» (минулого) періоду УР. Донарахування ПК провести в ряд. 10 УР. Тобто тут для збереження ПК доведеться самоуточнитися.

Ну й, мабуть, «до відома» вкажемо на один момент. Існує законопроект № 2173а, яким планується все «повернути на круги своя». У ньому намічається встановити граничний строк для відображення ПК — 365 календарних днів з дати складання ПН (якщо ПН зареєстровані). Тоді в разі його прийняття у покупця буде «в запасі» 365 днів, щоб поставити ПК без УР. Тому за всіма зареєстрованими (своєчасно або із запізненням) ПН можна буде відобразити ПК у будь-якому (!) наступному періоді, але не пізніше 365 днів з дати складання ПН.

Тоді все спроститься. Адже жорсткої прив’язки до періоду виписки/реєстрації ПН не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі