Продаж насіння кукурудзи та льону: нюанси з ПДВ

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Сільгосппідприємство реалізує гібриди насіннєвої кукурудзи (власного виробництва та інших підприємств), а також придбане у населення насіння льону. Чи є особливості в порядку оподаткування ПДВ?

сільгоспспецрежим

Насамперед визначимось з класифікацією цих видів насіння згідно з УКТ ЗЕД. Перший (кукурудза насіннєва) відноситься до товарної підпозиції 1005 10, другий (насіння льону) — до товарної підкатегорії 1204 00 10 00.

Далі «приміряємо» до нашої ситуації норми п. 152 підрозд. 2 розд. XX ПКУ щодо тимчасового (з 01.01.2015 р. до 31.12.2017** р. включно) звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД.

** Законопроектом № 2173а пропонується до 31.12.2015 р. — Прим. ред.

Неважко помітити, що тест на відповідність «звільненим» кодам УКТ ЗЕД пройшло лише насіння кукурудзи. Насіння льону за межами кола «звільнених», а тому операції з ним мають оподатковуватись у загальному порядку.

Що стосується насіння кукурудзи, то тут слід відзначити, що «звільнений» порядок оподаткування встановлено для всіх платників ПДВ, крім:

(1) сільгосппідприємств — виробників таких зернових та технічних культур;

(2) перших посередників, під якими розуміються підприємства, які безпосередньо придбали такі культури у сільгосппідприємств-виробників.

Отже, постачання насіння кукурудзи власного виробництва сільгосппідприємства має бути з нарахуванням ПДВ.

Щодо реалізації сільгосппідприємством покупного насіння, то тут можливі варіанти.

Якщо воно придбане у виробника (сільгосппідприємства-продавця), то покупець є першим посередником, для якого «звільнення» також не діє. Продаж насіння має бути з ПДВ.

Якщо насіння отримане не від виробника — юридичної особи або навіть від виробника, але фізичної особи, чи то від посередника, то подальша реалізація такого насіння звільняється від оподаткування ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі