Сільгосппослуги: визнання їх спецрежимними

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Сільгосппідприємство надає послуги з обробітку землі іншим підприємствам. Чи поширюється на такі послуги спецрежим обкладення ПДВ?

Претензії контролерів у «сільгосппослуговому» питанні зазвичай пов’язані зі статусом отримувачів. У консультації ДФСУ (підкатегорія 101.24 БЗ) зроблено такий висновок. Обсяги постачання послуг, наданих іншим суб’єктам господарювання, які не належать до сільгосптоваровиробників та/або, які не є фізичними особами, суб’єкт спецрежиму відображає у декларації з ПДВ за розрахунками з бюджетом.

Такий висновок ґрунтується на нормах п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ і приводить у кінцевому рахунку до загальної декларації. Дивіться, що виходить: надання послуг з використанням сільгосптехніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг), НЕ сільгосптоваровиробникам (юрособам) та/або НЕ фізособам, → НЕ сільгоспдіяльність, а звідси → НЕ спецрежим → НЕ спецдекларація.

Але позиція податківців не безперечна. Справа в тому, що під поняття сільгосптоваровиробника податківці притягують поняття сільгосппідприємства за п. 209.6 ПКУ. Як ми розуміємо, це вимушено, оскільки надане п.п. 14.1.235 ПКУ поняття сільгосптоваровиробника для гл. 1 розд. XIV ПКУ. Тобто лише для цілей оподаткування за єдиним податком (ЄП).

Наслідком такої підміни, на жаль, є звуження сфери спецрежиму. Виходить, що юридичні особи — отримувачі послуг, мають відповідати усім критеріям визнання їх сільгосппідприємствами. У тому числі і дотримання ними так званої сільгоспчастки не менше 75 %, причому визначеної за ПДВ, а не ЄП-правилами (вони, як відомо, різні).

Позиція податківців, на нашу думку, небеззаперечна, утім з нею важко боротись. Безпечніше заручитись підтверджуючими документами від отримувачів сільгосппослуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі