«Вільний заплив» для офшорних витрат?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Чи є наразі у ПКУ обмеження щодо витрат, понесених у зв’язку з придбаннями у офшорних нерезидентів?

Різниці

Донедавна у ПКУ була спеціальна норма, яка обмежувала витрати у випадку придбання у тих нерезидентів, які мають офшорний статус.

Колишній п. 161.2 ПКУвизначав, що у разі придбання у офшорних нерезидентів «податкові» витрати можна відображати лише в межах 85 % від вартості придбання. Докладно про це — у «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 72, с. 28.

Зараз такої норми у ПКУ немає. Поняття офшорних нерезидентів лише один раз згадується у новій редакції розд. ІІІ ПКУ. В абзаці десятому п.п. 141.4.9 ПКУ, де дається визначення офшорним нерезидентам, в цілому аналогічне тому, яке раніше містилося у п. 161.3 ПКУ.

Проект форми нової декларації з податку на прибуток* не передбачає рядка для відображення витрат від офшорних нерезидентів лише у межах ліміту. Немає у зазначеному проекті також і додатка ВО, у якому зазвичай відображалися придбання у офшорних нерезидентів.

* Див.: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2015-rik/63722.html.

Тобто можна подумати, що усі виплати таким нерезидентам підприємство-резидент уключає до витрат без будь-яких обмежень.

Проте не все так безхмарно — у п.п. 140.5.4 ПКУ все ж таки є своєрідний бар’єр. Його сенс у тому, що у високодохідних платників* бухобліковий фінрезультат збільшується на 30 відсотків вартості товарів (у тому числі необоротних активів), робіт чи послуг, придбаних у нерезидентів, зареєстрованих у державах і на територіях, які відповідають критеріям п.п. 39.2.1.2 ПКУ (ср. ). Які це конкретно держави — зазначено у спеціальному Переліку**. Зауважимо, що у цьому Переліку — не тільки держави і території, які раніше визнавалися офшорними зонами, новий Перелік — значно ширший. Тож перевірте вашого нерезидента уважно!

* Та у малодохідних платників, які вирішили коригувати фінрезультат за власним бажанням.

** Про які держави і території тут ідеться — дивіться у Переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим п.п. 39.2.1.2 ПКУ, затвердженому розпорядженням КМУ від 14.05.2015 р. № 449-р.

Виняток із цього правила п.п. 140.5.4 ПКУ встановив лише для процентів, роялті та контрольованих операцій, сума витрат за якими відповідає рівню звичайних цін. Для них передбачено особливий облік.

Більш детально про податкові наслідки взаємовідносин із специфічними нерезидентами ви можете дізнатися із «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 55, с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі