Роялті-2015: які враховувати «податкові» витрати?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Чи є наразі у ПКУ обмеження на включення до складу витрат платежів у вигляді роялті, які сплачуються на користь нерезидентів?

Одразу зауважимо: коригування бухоблікового фінрезультату будуть. Не завжди, але доволі часто. Однак це стосується вас, тільки якщо ви — високодохідний платник, який сплачує роялті на користь нерезидентів.

Перш за все звернемося до п.п. 140.5.7. Він визначає, що бухобліковий фінрезультат у високодохідних платників збільшується на суму витрат щодо нарахування роялті у повному обсязі, якщо роялті нараховані на користь:

1) нерезидентів, що зареєстровані у державах (на територіях), зазначених у п.п. 39.2.1.2 ПКУ**;

2) нерезидента, який не є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) роялті, за виключенням випадків, коли бенефіціар надав право отримувати роялті іншим особам;

3) нерезидента відносно об’єктів, права інтелектуальної власності щодо яких вперше виникли у резидента України;

4) нерезидента, який не підлягає оподаткуванню у відношенні роялті в державі, резидентом якої він є;

5) особи, яка сплачує податок у складі інших податків, крім фізичних осіб, які оподатковуються згідно з розд. IV ПКУ;

6) юридичної особи, яка відповідно до ПКУ звільнена від сплати податку на прибуток чи сплачує його за ставкою іншою, ніж встановлена в п. 136.1 ПКУ.

** Про які держави і території тут ідеться — дивіться у Переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим п.п. 39.2.1.2 ПКУ, затвердженому розпорядженням КМУ від 14.05.2015 р. № 449-р.

Але навіть якщо у вас немає виплат на користь вищеперелічених осіб, коригування все одно можуть бути, якщо роялті нараховуються на користь нерезидента.

У цьому випадку вам треба порівняти суму витрат з нарахування роялті на користь нерезидента і суму доходів від роялті, збільшену на 4 відсотки чистого доходу від реалізації продукції (йдеться про дані рядка 2000 минулорічного Звіту про сукупний дохід). Якщо сума витрат, нарахованих як роялті, буде більше — на суму перевищення вам треба буде збільшити бухобліковий фінрезультат ( пп. 140.5.5 і 140.5.6 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі