Перейшли із загальної — на ЄП: коли подавати останню «прибуткову» декларацію?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Загальносистемник перейшов з 01.07.2015 р. на єдиний податок. За який період він повинен подати декларацію з податку на прибуток (і сплатити податок) — за півріччя 2015 року чи за рік?

декларація за півріччя

Це питання чітко не врегульовано. Річ у тім, що норми п. 57.1 ПКУ передбачають подання піврічної (і дев’ятимісячної) декларації тільки для платників, які минулого року мали податкові збитки, а за підсумками першого кварталу поточного року отримали прибуток. Для всіх інших платників звітним періодом з податку на прибуток є рік. Тому згідно з нормами ПКУ слід вести мову про подання декларації за підсумками 2015 року (у строк до 1 червня 2016 року), в якій будуть відображені відповідні показники тільки першого півріччя 2015 року.

Проте з будь-яких правил бувають винятки. І ця ситуація, судячи з думки фіскалів, якраз — «саме те». У відповідях на запитання платників на «гарячій» телефонній лінії начальник відділу розгляду звернень Управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФСУ Світлана Тимощук викладає такий підхід.

На її думку, у разі переходу платника на прибуток на спрощену систему оподаткування такий платник у строки, установлені для квартального звітного періоду, зобов’язаний подати податкову декларацію з податку на прибуток за період, що передує кварталу, з якого він переходить на «спрощенку». Тобто платник податку на прибуток, який переходить на «спрощенку» з 01.07.2015 р., декларацію з податку на прибуток має подати за перше півріччя 2015 року, тобто не пізніше 10 серпня. Аргументів — нуль, проте з урахуванням того, що ця відповідь 27 травня цього року розміщена на сайті ДФСУ (див. тут: http://sfs.gov.ua/garyacha-liniya/199700.html), мабуть, такою буде й офіційна позиція ДФСУ. Тому краще подати в цій ситуації декларацію за півріччя 2015 року. Декларація — «з возу», платнику легше ☺...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі