Підприємство зазнає втрат, але авансові внески сплачувати зобов’язане

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Підприємство у 2015 році несе збитки, працює практично без оборотів і перебуває на межі закриття. Чи потрібно обов’язково сплачувати щомісячні авансові внески (1/12 частина декларації з податку на прибуток за 2014 рік)?

На жаль, зіскочити внаслідок збитковості зі сплати авансових внесків у 2015 році не вийде. Основна причин — такого права в підприємства вже немає.

Нагадаємо: дореформені правила, прописані в п. 57.1 ПКУ, дозволяли платникам, які спрацювали в I кварталі звітного року без прибутку або зі збитками (на їх розсуд!), подати декларацію за
I квартал і не сплачувати авансові внески у II — IV кварталах звітного року.

З 01.01.2015 р. норму про можливість припинення сплати авансових внесків у зв’язку з неотриманням за підсумками I кварталу звітного (податкового) року прибутку чи отримання збитку з п. 57.1 ПКУ вилучено.

І хоча в перехідних правилах чітко зазначено, що платники в січні — грудні 2015 року та січні — травні 2016 року зобов’язані сплачувати щомісячні авансові внески відповідно до п. 57.1 ПКУ в редакції, чинній до 01.01.2015 р. ( п. 9 підрозд. 3 розд. ХХ ПКУ), проте ці розпорядження, очевидно, стосуються виключно порядку сплати авансів. Судячи з консультації податківців, у частині звільнення від сплати авансів стара редакція цього пункту не діє. Тут платники повинні керуватися виключно новими нормами п. 57.1 ПКУ, а в них такого права немає (див. підкатегорію 102.21 БЗ).

Тому авансові внески підприємству в березні 2015 року — травні 2016 року доведеться сплачувати справно. І не важливо, збитки в нього чи ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі