Збір і продаж вторсировини: як і раніше, без РРО

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Підприємство, що працює на загальній системі оподаткування, займається збором і продажем вторсировини (склобою). Усі розрахунки за прийняту вторсировину проводимо через КОРО з випискою квитанцій. Чи потрібно з 01.07.2015 р. підприємству застосовувати касовий апарат?

Ні, касовий апарат вам не знадобиться, якщо інших готівкових розрахунків у вас не буде.

Про те, що розрахунки в готівковій формі за прийняту вторсировину є повноправними розрахунковими операціями, податківці твердили й раніше ( пп. 2.2.70 і 2.2.104 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572). Аналогічно вони мислять і зараз (див. підкатегорію 109.05 БЗ). Але такі розрахункові операції, як прийняття від населення вторинної сировини (крім металобрухту), особливі. Вони можуть здійснюватися підприємством (приймальним пунктом) без застосування РРО, але з використанням РК і КОРО. На це є прямі вказівки і в ст. 10 Закону про РРО, і в п. 19 Переліку № 1336.

Важливо: використовувати КОРО і РК можна незалежно від річного обсягу розрахункових операцій за прийнятий склобій.

Причому видачу готівки при прийнятті від населення склобою підприємство може оформляти спрощеною розрахунковою квитанцією (див. п. 12.1 і додаток 8 до Положення № 614). Дані про видані грошові кошти на підставі таких квитанцій повинні відображатися і в КОРО.

Жодні додаткові вимоги чи скасування цієї «полегшеної» норми з 01.07.2015 р. не вводяться (навіть якщо зазирнути до законопроекту № 1088).

Причому, якщо розрахунки за подальші продажі склобою проводити в безготівковій формі — гроші від покупців підприємство отримує на поточний рахунок у банку, то, як і раніше, веденням тільки КОРО і РК можна й обмежитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі