ФОП-єдиноподатник: продаж продтоварів і РРО

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
ФОП-єдиноподатник продає продовольчі товари за готівку. Чи може він скористатися преференцією для єдиноподатників з переліку постанови КМУ № 1336 і застосовувати тільки РК без РРО?

Нагадаємо: ст. 10 Закону про РРО визначає, що Кабмін установлює перелік окремих форм та умов діяльності (і граничних обсягів операцій), які не вимагають застосування РРО, за умови обов’язкового застосування РК і КОРО. «Під» цю норму Кабмін постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 затвердив Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. У п. 1 чинної редакції цього Переліку, як і раніше, значиться: «Роздрібна торгівля продовольчими товарами та пивом у пляшках і бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів…», що здійснюється ФОП-єдиноподатниками. Причому без обмеження обсягу обігу! Тобто цією преференцією можна ФОП-єдиноподатникам користуватися і після набуття чинності прийнятим 2 липня законопроектом № 1088. Ми вважаємо, що норма ст. 10 Закону про РРО «у комплекті» зі згаданим п. 1 кабмінівського Переліку «перебиває» норму п. 296.10 ПКУ. Тобто вони є більш спеціальними, ніж зазначений пункт ПКУ.

Тому вважаємо, що ФОП-єдиноподатник, який здійснює роздрібну торгівлю продовольчими товарами за готівку, має право приймати виручку без РРО, але з обов’язковим застосуванням РК і КОРО.

Що ж до пива, то ним з 1 липня торгувати згідно з цією преференцією вже не вийде, оскільки воно тепер — алкогольний напій, а отже, подавай ліцензію і РРО!

Зазначимо також, що тим ФОП-єдинникам, які не досягли мільйонного обсягу, краще торгувати продтоварами без РРО, не вдаючись до цієї преференції (для того, щоб не застосовувати РК і КОРО). До того ж не виключаємо, що у світлі нинішнього «РРО-наступу» на єдинників Кабмін може незабаром ліквідувати п. 1 Переліку.

Утім, сподіватимемося на краще… ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі