РРО зареєстрований — отже під контролем податківців

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Підприємець-єдиноподатник групи 3 придбав РРО і зареєстрував його в податковій 19.06.2015 р. Тепер виявилось, що його застосування з 01.07.2015 р. не обов’язкове (дохід менше 1 млн. грн.). Чи в разі порушення роботи «необов’язкового» РРО накладатимуться штрафні санкції? Чи можна зняти його з реєстрації?

використання РРО

Цілком правильно, прийнятий у Раді 01.07.2015 р. підсумковий Закон (законопроект № 1088), що стосується змін у частині РРО, звільняє від РРО підприємців-єдиноподатників груп 2 і 3 з доходом, що не перевищує 1 млн. грн.

Але якщо РРО у вас уже зареєстрований у податковій, то правильність проведення розрахунків з покупцями контролюватимете не тільки ви, а й податківці.

На їх думку (див. лист від 31.03.2004 р. № 5534/7/23-2117), якщо платник, який має право не застосовувати РРО, але за власним бажанням його зареєстрував, то розрахункові операції він має реєструвати зазначеним засобом контролю при продажу всіх товарів, наявних у реалізації. Тобто, якщо під час перевірки будуть установлені порушення порядку застосування такого РРО, до платника застосовуватимуться відповідні штрафні санкції.

Але вам з РРО, зареєстрованим до 30.06.2015 р., перевірок, пов’язаних з використанням РРО, не варто боятися аж до 01.01.2017 р. Ви від них звільняєтеся ( п. 28 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Але після цієї дати вас можуть оштрафувати за порушення, допущені у 2015 — 2016 рр.

Щоб зайвий раз не піддавати себе небезпеці бути перевіреним і покараним, ви можете зняти «необов’язковий» РРО з реєстрації. Але зробити це можна тільки після того, як Закон, що звільняє вас від РРО, набуде чинності. Причому далі, для зручності та спрощення ведення готівкових розрахунків можете використовувати його в нефіскальному режимі роботи. Податківці не проти (див. підкатегорію 109.03 БЗ).

Майте на увазі! Обов’язок ведення книги обліку доходів (витрат) при використанні нефіскального РРО зберігається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі