Як рахувати мільйон

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Чули, що прийняли Закон, згідно з яким РРО не потрібний тим, у кого обсяг доходу не перевищив 1 млн грн. Як визначається цей критерій? За який період потрібно рахувати цей обсяг?

останні зміни

Згідно з прийнятим ВРУ Законом (законопроект № 1088) текст п. 296.10 ПКУ істотно змінюється. Згідно з новою редакцією РРО не застосовують платники єдиного податку груп 2 і 3 (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1000000 грн.

Спочатку про зрозуміліші моменти. Які суми включати до складу цього доходу? Вважаємо, що оскільки цей термін використано в розд. XIV ПКУ, то визначати дохід для цілей застосування РРО потрібно так само, як і дохід для цілей перебування на єдиному податку (або у відповідній групі ЄП), тобто керуємося ст. 292 ПКУ.

Тепер про менш зрозуміле: за який період потрібно розраховувати цей дохід? Тут можна передбачити два варіанти.

Зверніть увагу, що часовий інтервал для розрахунку обсягу доходу визначено так само, як і при визначенні доходу для цілей перебування на єдиному податку (або у відповідній групі ЄП) ( п. 291.4 ПКУ) — календарний рік. Тому для того, щоб зрозуміти, як правильно визначити цей рік, можна виходити з того ж підходу, який використано в п. 291.4 ПКУ (варіант перший).

А як відомо, при переході на ЄП обсяг рахується за попереднім календарним роком ( п.п. 298.1.1 ПКУ). Нагадаємо, що ми рекомендували контролювати не тільки дохід попереднього року, а й поточного (інакше, перейшовши на спрощену систему, вам доведеться одразу її залишити, та ще й з неприємними наслідками).

Одразу скажемо: такий підхід для цілей РРО виглядає не дуже раціонально. Доцільніше використовувати інший варіант тлумачення, стверджуючи, що в «РРОшному» п. 296.10 ПКУ нічого про попередній календарний рік не зазначено, а п.п. 298.1.1 ПКУ стосується виключно переходу на ЄП. При такому розумінні обсяг доходу 2014 року взагалі не важливий; контролювати потрібно дохід 2015 року наростаючим підсумком починаючи з 1 січня.

Цей варіант має переваги ще й тому, що наслідок порушення цього критерію (застосування РРО з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення) неначе спеціально написано саме для випадку порушення доходу 2015 року. Утім, сам 2015 рік розбитий на два тимчасові проміжки. І якщо перевищення сталося в I кварталі, то дата початку застосування РРО не так очевидна (див. відповідь на наступне запитання).

Теги РРО дохід
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі