ФОП-єдинник: РРО при торгівлі на ринку і в дрібнороздрібній мережі

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
ФОП на єдиному податку (3 група) торгує на ринку в кіоску, що орендується, за готівку і в дрібнороздрібній мережі через пересувні засоби. Чи потрібно проводити виручку через РРО?

Річ у тім, що з набуттям чинності Законом, що вніс зміни до п. 296.10 ПКУ (Законопроект № 1088), остаточно прийнятого ВРУ 2 липня ц. р., дозвіл ФОП-єдинникам торгувати на ринку і в дрібнороздрібній торговельній мережі за готівку без РРО «кане в Лету». Тому ця преференція актуальна тільки для операцій, проведених ФОП-єдинниками з 1 липня і до дати набуття зазначеним Законом чинності.

Колишня редакція п. 296.10 ПКУ буквально дозволяла не застосовувати РРО ФОП-єдинникам 2 і 3 груп ЄП при здійсненні діяльності на ринках і при продажу товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі. Але щодо «діяльності на ринках» нагадаємо про проблему. У БЗ (категорія 109.06) нещодавно була консультація, яку фіскали припинили*. Відповідь у ній давалася на запитання, чи потрібний РРО ФОП-єдинникам, які здійснюють діяльність на ринках, у тому числі, через стаціонарні приміщення? Відповідь була надана заперечна, але (!) — з винятком для випадків, коли торгівля йде у приміщеннях закритого типу, розташованих на території ринку (магазини, павільйони, приміщення контейнерного типу). Мабуть, податківці формально вважали, що в цьому випадку торгівля ведеться у приміщенні, а не на ринку (хоча саме це приміщення і розташовується на ринку). Зауважимо, що перелік наведених у дужках приміщень вичерпний, і кіоски серед них не зазначені. Отже, можна стверджувати, що ця «переведена в запас» консультація на кіоски не поширювалася. Водночас з набуттям чинності зазначеним Законом торгувати за «готівку» згаданими в запитанні способами без РРО зможуть тільки ФОП-єдинники, чий загальний дохід цього року ще не перевищив 1 млн грн.☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі