Оподатковуємо зарплату інваліда

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Приймаємо на роботу інваліда. Як оподатковувати його трудові доходи?

З трудових доходів, нарахованих працівнику-інваліду, як і з доходів інших працівників, утримуйте ПДФО за ставками 15 і 20 % і ВЗ за ставкою 1,5 % (крім декретних, які не обкладаються ПДФО і ВЗ), а також справляйте ЄСВ. Чому ми не написали ставки для ЄСВ? Тому що для інвалідів, працевлаштованих на звичайних підприємствах, в установах, організаціях, установлено спецставку ЄСВ в частині нарахувань. Щодо таких працівників ЄСВ:

— нараховуйте на зарплату, лікарняні, декретні за єдиною ставкою 8,41 %;

— утримуйте за загальними ставками: із зарплати за ставкою 3,6 %, лікарняних та декретних — 2 %.

А ось роботодавцям інвалідів — підприємцям не пощастило. Вони зобов’язані до трудових доходів інвалідів застосовувати загальні ставки. Тобто ЄСВ:

— нараховувати на зарплату за ставкою, установленою згідно з класом профризику виробництва (від 36,76 до 49,7 %), утримувати за ставкою 3,6 %;

— нараховувати на лікарняні та декретні за ставкою 33,2 %, утримувати за ставкою 2 %.

Важливо! Інвалідність працівника підтверджує засвідчена його роботодавцем копія довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності (форма № 157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30.07.2012 р. № 577). Спецставку ЄСВ (8,41 %) застосовуйте з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання підприємством зазначеної довідки.

Урахуйте: якщо база справляння ЄСВ (за винятком винагороди за ЦПД) за працівником-інвалідом менше мінімальної зарплати (далі - МЗП), роботодавці-юрособи мають право не застосовувати, а роботодавці-підприємці зобов’язані виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП.

І ще один важливий момент! Роботодавці-юрособи не враховують працівників-інвалідів та їх доходи при розрахунку показників, що беруть участь у розрахунку понижуючого коефіцієнта, і не застосовують такий коефіцієнт до ставки ЄСВ 8,41 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі