Теми статей
Обрати теми

Як враховувати мобілізованих для ЄСВ-цілей

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Чи враховувати мобілізованих у показнику «Кількість застрахованих осіб, яким нараховано виплати»? Ми застосовуємо понижуючий коефіцієнт.

При відповіді на це запитання вирішальним фактором є те, отримуєте ви компенсацію середнього заробітку мобілізованих з бюджету чи ні. Почнемо з першого варіанта.

Якщо ви отримуєте компенсацію з бюджету, то з виплати у розмірі середнього заробітку не справляється ЄСВ на підставі ч. 7 ст. 7 Закону № 2464. Тому така виплата не бере участі в розрахунках при визначенні права на понижуючий коефіцієнт. Тобто коли ви перевіряєте, чи виконано всі три умови, то не потрібно враховувати ані мобілізованих працівників, ані нарахований їм середній заробіток при розрахунку бази нарахування ЄСВ на одну застраховану особу за місяць БН(зо), середнього платежу на одну застраховану особу у звітному місяці (СП(зо)м) і кількості застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховано виплати.

У цьому випадку не варто враховувати мобілізованих співробітників і при підрахунку кількості застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано виплати, для заповнення шапки таблиці 1 Звіту з ЄСВ. Так рекомендують діяти самі податківці.

Ну а якщо ви добровільно відмовилися отримувати компенсацію середнього заробітку мобілізованих працівників із бюджету і платите їм зі своєї кишені, то справа йде інакше. У такому разі з середнього заробітку мобілізованих працівників справляється ЄСВ як зі звичайної зарплати на підставі ч. 1 ст. 7 Закону № 2464. Відповідно і кількість мобілізованих працівників, і нарахований їм середній заробіток ураховуйте при визначенні права на понижуючий коефіцієнт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі