Теми статей
Обрати теми

Якщо затримали Звіт на компенсацію

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Звіт на отримання компенсації середнього заробітку мобілізованих за травень 2015 року подано після 15 червня. Чи є штрафи за несвоєчасне подання Звіту? Що з оподаткуванням?

Подання Звіту про фактичні витрати на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам (далі — Звіт) — це право, а не обов’язок роботодавця. Тому за пропуск граничного строку подання такого Звіту жодних штрафів не передбачено.

Щодо оподаткування зазначимо таке. Для цілей справляння ЄСВ та утримання ПДФО і ВЗ важливий факт подання підприємством Звіту. Тому, на наш погляд, навіть якщо цей Звіт за відповідний місяць 2015 року було подано після граничного строку, підприємство має право не обкладати суму середньої зарплати мобілізованого, що зазначена в такому Звіті.

Водночас зазначимо, що фахівці ДФСУ, що займаються питаннями обкладення доходів фізосіб ПДФО і ВЗ, «прив’язують» право на необкладення середнього заробітку мобілізованих до моменту його виплати. На їх думку, не обкладаються ПДФО і ВЗ саме суми компенсації середнього заробітку, заявлені у Звіті та отримані з бюджету підприємством. А якщо підприємство нарахує та виплатить середній заробіток мобілізованому, як того вимагає п. 6 Порядку № 105, то воно зобов’язане утримати з його суми ПДФО і ВЗ як зі звичайної зарплати. Потім, коли компенсація «зайде» на рахунок підприємства, можна відсторнувати раніше утримані суми ПДФО і ВЗ.

А ось фахівці ДФСУ, адмініструючі ЄСВ, погоджуються з тим, що ті роботодавці, які подали Звіт мають право не справляти ЄСВ із суми середнього заробітку, зазначеного в ньому, навіть якщо вони здійснюють його виплату до отримання компенсації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі