Теми статей
Обрати теми

Як самовиправитися переробникам із ПДВ?

Бобро Анатолій, податковий експерт
Поштовхом для написання цієї статті стало недавнє роз’яснення ДФСУ щодо порядку складання м’ясо(молоко)переробними підприємствами уточнюючих розрахунків до раніше поданих спецдекларацій з ПДВ.

Насамперед озвучимо проблему, що є лейтмотивом листа № 20955*: при наявності у м’ясо(молоко)переробників права на «самовиправлення», наданого ст. 50 ПКУ**, скористатись ним було неможливо.

* Лист ДФСУ від 12.06.2015 р. № 20955/7/99-99-19-03-02-17.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Причина банальна — відсутність форми уточнюючого розрахунку (УР) із спецрежимного ПДВ. Тобто ПДВ, визначеного за правилами п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, які на сьогодні вже втратили чинність. «Проріху» в установленому порядку подання переробниками таких УР податківці тільки тепер закрили згаданим листом № 20955.

Нарешті переробники отримали роз’яснення щодо порядку виправлення ними самостійно виявлених помилок в раніше поданих спецдеклараціях з ПДВ. Хоча, якщо називати речі своїми іменами, то цінність листа № 20955 здебільшого в тому, що з’явилась можливість провести в ПДВ-обліку як запізнілі, так і притримані податкові накладні.

За семи няньок дитя без нагляду

На жаль, запроваджена в останні роки практика встановлення Мінфіном форм звітності (у тому числі і податкової) частенько підносить нам неприємні сюрпризи. І хоча саме податківцям зазвичай доводиться «розрулювати» тупикові ситуації податкової звітності, сльози про їх долю лити не станемо.

До слова,

неприємні ситуації з формами звітності виникають зазвичай щодо, так би мовити, «нестандартних» платників

Тепер, як бачимо, проблема «форми» зачепила і переробників. Наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 13 (далі — наказ № 13) не затверджено окремої форми УР для податкових декларацій 0140. Водночас, як уже сказано, втратила чинність стара форма.

Який же вихід пропонують податківці?

Форма стара, а правила нові

Як роз’яснюється в листі № 20955, переробники можуть застосовувати стару форму УР, але складати її мають за новими правилами Порядку № 966*** (у редакції наказу № 13). Зайве нагадувати очевидне: застосування нечинної форми УР на час його подання щонайменше не коректно. Проте це деталі, важливіше інше.

*** Затверджений наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966.

Податківці звертають увагу, що:

— у «шапці» УР в обов’язковому порядку має бути позначка в рядку 0140;

— УР подається як окремий документ.

А тепер безпосередньо про механізм виправлення переробниками спецрежимної ПДВ-звітності залежно від характеру помилок.

Якщо результатом виправлення помилки є збільшення суми спецПДВ

Тобто мова йде про помилку, що полягає у заниженні податкового зобов’язання (ПЗ) з ПДВ.

Нагадаємо: ПЗ, що підлягали перерахуванню на спецрахунок переробного підприємства, раніше відображались за рядком 25.2 спецдекларації 0140.

Що ж пропонує ДФСУ? На жаль, її позиція навряд чи порадує платників. У першу чергу постачальників спецсировини — молока та м’яса в живій вазі. Всю суму заниженого ПЗ (у тому числі і «компенсаційного» характеру) в поданому після 1 січня 2015 року УР переробники мають відображати лише за одним рядком 25.1 «бюджетного» спрямування.

Отже, податківці не передбачають розподілення спецрежимного ПДВ, як було раніше (у 2014 році по 50 % — до спецфонду держбюджету та на спецрахунок переробника). Щоправда, їх можна зрозуміти, адже наразі спецрежиму немає.

Не важко дійти висновку, що ігнорування рядка 25.2 виливається в кінцевому рахунку у втрату тваринниками чесно зароблених компенсаційних коштів від переробника. Парадокс: помилився один, а «гірка пігулка» в основному дістається іншому ☹.

Крім того, за «перелицювання» таких коштів на «бюджетні» податківці нагадали переробникам про 3 % «самоштраф» від донарахованої суми ПЗ. Сума штрафу має бути відображена за рядком 26 УР.

Пам’ятайте! Суму додаткових ПЗ та штрафу слід сплатити ще до подання УР

До речі, сплатити прямо з поточного рахунка, без «транзиту» через рахунок в СЕА (п. 25 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569).

Як бути у зворотній ситуації та у разі коригування ВЗ

Тут податківці пропонують таке. Якщо результатом виправлення помилки є:

— зменшення суми податку, яка до 1 січня 2015 року підлягала перерахуванню на спецрахунок,

— або збільшення/зменшення від’ємного значення (ВЗ),

така сума враховується у рядку 29 розділу IV декларації за звітний період, у якому подано такий УР, та зазначається в графі 11 таблиці 1 додатка 2 (Д2) до декларації.

Інакше кажучи, у рядку 29 декларації має бути відображена:

а) від’ємна сума ПЗ з графи 6 УР рядка 25. Причому, як ми розуміємо, — сума загального «мінуса». Тобто «мінуса» не лише зі «спецрахункового» рядка 25.2 (про який говориться прямо), а й зі «спецфондового» рядка 25.1;

б) завищена/занижена сума від’ємного значення рядка 24 (записується зі знаком «мінус»/«плюс»).

Додаткове від’ємне значення знайде своє відображення і в графі 14 таблиці 1 додатка 2 (Д2). В подальшому, за умови заповнення так званого поля «а» цього додатка з «плюсом», такою сумою можна буде скористатись для збільшення реєстраційного ліміту ПН з ПДВ та ПК*.

* На нашу думку, в рядку 29 можна відобразити тільки те завищене ВЗ, яке не поповнило ПК. У разі якщо завищена сума ВЗ раніше знайшла відображення у складі ПК за рядком 20.2, то, звісно, його потрібно відкоригувати і зменшити ліміт реєстрації. Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 50, с. 10.

Крім того, податківці нагадали, що показник рядка 20.2 декларації 0140 за грудень 2014 року (IV квартал** 2014 року) підлягав перенесенню до складу показника рядка 21.1 декларації 0110 за січень 2015 року (I квартал 2015 року) та подальшому відображенню у розділі III декларації.

** Оскільки звітним (податковим) періодом для молоко(м'ясо)переробників є один календарний місяць (див. п.п. 8 п. 1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), згадка про квартал є тут недоречною.

Формула в рядку 20.2 декларації підказує, що його показник визначається за різницею показників рядка 19 (від’ємне значення поточного звітного періоду) та рядка 20.1 (зарахування від’ємного значення у зменшення суми податкового боргу з ПДВ). А оскільки переробники рядок 20.1 у декларації 0140 не заповнювали (абзац четвертий п.п. 3 п. 5 розд. V Порядку № 966 у старій редакції), то це рівнозначно тому, що сказати про перенесення показника рядка 19.

Дивно, але факт: податківці чомусь не згадують наступний «від’ємний» рядок 24. Гадаємо, що порядок перенесення ВЗ має стосуватись «узагальнюючого» рядка 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі