20.07.2015

Відлуння РРО-революції у… формі № 20-ОПП

1 липня в цьому році стало багато в чому визначальною датою для облікових питань. Одне із них — РРО-революція, яка, природно, підняла попит на РРО. Хтось придбав РРО уперше, у когось РРО стало більше, але так чи інакше кількість РРО змінилася. Чи зачепить це ф. № 20-ОПП і чи виникає тепер необхідність подавати цю форму заново? Такі запитання почастішали на нашій «гарячій» лінії. Тож настав час відповісти на них.

Для початку нагадаємо, що таке власне ф. № 20-ОПП (додаток 11 до Порядку № 1588*). Це повідомлення про об’єкти оподаткування, одна із складових, так би мовити, «податкової статистики». Вона дозволяє в динаміці відслідкувати кількість, місцезнаходження та стан об’єктів оподаткування, наявних у платника.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Основною метою ф. № 20-ОПП є отримання від платників податків інформації про всі об’єкти майна, що є в них, їх місцезнаходження, переміщення та стан, в якому вони фактично знаходяться (використовуються, тимчасово не використовуються, не використовуються тощо).

Заповнюється ф. № 20-ОПП у розрізі об’єктів оподаткування (за кожним об’єктом окремо). Типи об’єктів оподаткування зазначаються у ф. № 20-ОПП відповідно до Довідника об’єктів оподаткування**. Більш докладно про принцип заповнення ф. № 20-ОПП читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 66, с. 24.

** Див. http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html.

Серед усього іншого у ф. № 20-ОПП зазначається також інформація щодо РРО. Для цього призначено спеціальну графу, яка так і називається «РРО». Відповідно до пояснень власне ф. № 20-ОПП у цій графі треба вказувати кількість РРО на кожному об’єкті оподаткування. А у випадку відсутності РРО на певному об’єкті оподаткування — проставляти прокреслення. Тобто при первинному поданні ф. № 20-ОПП (з кодом ознаки надання інформації «1») ця графа так чи інакше має бути заповнена обов’язково — там буде стояти або конкретне число або прокреслення.

А от якщо кількість РРО в подальшому змінилася? Чи слід негайно подавати оновлену ф. № 20-ОПП? З правильною відповіддю на це запитання нам допоможе вступна частина ф. № 20-ОПП. Вона передбачає п’ять ознак надання інформації.

Більшість із тих, хто стикається з проблемою реєстрації нових РРО, свого часу ф. № 20-ОПП вже подавали — з ознакою «1» («Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»). Окрім цього, форма передбачає такі ознаки щодо змін даних про об’єкт оподаткування:

— «2» — надання інформації про новий об’єкт оподаткування (заповнюється аналогічно до повідомлення з ознакою «1», однак ця ознака нас зараз не цікавить);

— «3» — зміна відомостей про об’єкт оподаткування (зміна його типу, найменування, місцезнаходження тощо) (графи третя, четверта і п’ята ф. № 20-ОПП);

— «4» — зміна стану об’єкта оподаткування (графа шоста ф. № 20-ОПП);

— «5» — зміна права на об’єкт оподаткування (графа сьома ф. № 20-ОПП).

Як бачимо, ознаки «3», «4» і «5» конкретно відповідають змінам у певних графах ф. № 20-ОПП. Причому графи восьмої («РРО») та дев’ятої («Наявність патентів, ліцензій, дозволів») серед цих граф узагалі немає.

Отже,

інформація про кількість РРО і наявність ліцензій та інших дозвільних документів вважається для ф. № 20-ОПП довідковою, і якщо вона змінюється, то це не призводить до необхідності негайно подавати оновлене повідомлення

Інша справа, якщо разом з кількістю РРО у вас змінюються інші відомості, які зазначаються у «недовідкових» графах ф. № 20-ОПП. Тоді, подаючи оновлену інформацію про, наприклад, місцезнаходження чи стан об’єкта оподаткування, ви зазначите у графі «РРО» вже оновлену кількість РРО.

Якщо ж таких змін не буде — вам не слід перейматися щодо відсутності у вашій ф. № 20-ОПП актуальної інформації про кількість РРО. Бо ж коли ви будете реєструвати кожний новий РРО — робитимете це за основним місцем обліку (п.п. 3 п. 2 розд. ІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417).

Тобто кожен ваш новий РРО реєструється у тому ж податковому органі, куди ви подаєте ф. № 20-ОПП щодо будь-яких об’єктів оподаткування незалежно від їхнього місця розташування. Тому нікуди інформація про кількість ваших РРО не подінеться ☺.

Причому цей принцип слід врахувати не тільки підприємствам, у яких збільшилася кількість РРО чи які просто почали працювати з РРО. Він стосується також і підприємців-єдиноподатників. Адже їм хоча і послабили вимоги щодо застосування РРО*, але ті з фізосіб-єдиноподатників другої і третьої груп, які мають річний обсяг доходу понад 1 млн грн., все одно будуть застосовувати РРО.

* Читайте про це детальніше у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 56, с. 4; № 57, с. 3537.

висновки

  • Форма № 20-ОПП (повідомлення про об’єкти оподаткування) подається з метою узагальнення інформації щодо наявних у підприємства об’єктів оподаткування (згідно із затвердженим податковими органами довідником).

  • Строк подання ф. № 20-ОПП у 10 робочих днів з дати створення чи реєстрації об’єкта оподаткування застосовується лише у тих випадках, коли виникнення об’єкта оподаткування можна чітко зафіксувати в часі.

  • Якщо на підприємстві змінилася тільки кількість РРО, не потрібно подавати оновлену ф. № 20-ОПП. Водночас якщо змінилися також інші дані про об’єкт оподаткування — разом із ними треба зазначити у ф. № 20-ОПП вже нову кількість РРО.