Теми статей
Обрати теми

«Солдат спить, служба йде» — і робоче місце залишається

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Останнім часом законодавці зачастили зі змінами до «військового» законодавства. Відгомони цих змін чутні на кожному кроці, у тому числі і в положеннях мирного КЗпП*. Тому не дивно, що до редакції почали часто надходити запитання на кшталт «Чи правда, що тепер не можна звільняти тих, кого призвали до армії на строкову службу?» Так, правда, але це ще далеко не все, що вам слід знати. Детальніше про трудові гарантії для солдатів-строковиків читайте в цій статті.

* Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Спробу зрівняти в «трудових» правах працівників, призваних на строкову службу, і тих, кого мобілізують, законодавець зробив ще на початку цього року. Проте тоді вимогу «не звільняти і зберігати» було внесено до ч. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII. А от у КЗпП його не продублювали. «Помилку» було усунено з 11.06.2015 р. Роз’яснимо, що ж вийшло в результаті.

Перше правило: строковиків звільняти не можна!

Ви знаєте: для того, щоб когось звільнити, потрібні підстави, передбачені законом і, зокрема, КЗпП. Про розірвання трудового договору з особами, призваними на військову службу, йдеться в п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Донедавна на підставі цього пункту можна було безперешкодно звільняти солдатів-строковиків. Не дозволялося звільняти тільки тих, хто був призваний на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Щодо таких працівників необхідно було дотримуватися гарантій, встановлених ч. 3 ст. 119 КЗпП, зокрема зберігати за ними місце роботи (продубльована заборона на звільнення), посаду та середній заробіток, який повинні компенсувати з бюджету.

Проте з 11.06.2015 р. п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП було викладено в новій редакції (див. «Податки та бухгалтерський облік», № 50, с. 16). Що змінилося? Тепер розірвати трудовий договір із «солдатом підприємства» можна тільки у тому разі, якщо ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП не вимагають від роботодавця зберігати за ним місце роботи і посаду на час служби. Відповідно, щоб визначити, чи є у роботодавця право звільнити працівника, призваного на військову службу, спершу потрібно зазирнути до ч. 3 та 4 ст. 119 КЗпП.

Еврика! Призваним на строкову військову службу надано гарантії в ч. 3 ст. 119 КЗпП

У ній сказано, що підприємства, організації, установи зобов’язані зберігати місце роботи та посаду у тому числі за працівниками, призваними на строкову військову службу. Що це означає? А те, що з 11.06.2015 р. однозначно не можна звільняти призовників-строковиків за п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП**!

** Ще раз звернемо вашу увагу на те, що з 08.02.2015 р. аналогічна норма була і в Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII, але до 11.06.2015 р. вона не відповідала КЗпП. У той же час у своїх консультаціях фахівці Мінсоцполітики схиляються до того, що заборона на звільнення строковиків діє з 08.02.2015 р.

Додамо, що, на наш погляд, з ч. 3 ст. 119 КЗпП напрошується висновок: встановлені в ній гарантії, у тому числі і щодо збереження місця роботи, посади, поширюються тільки на солдатів-строковиків, призваних на службу протягом особливого періоду. Коли такий період закінчиться, ці гарантії зникнуть.

Звичайно ж, вас цікавить, протягом якого періоду зберігати строковику місце роботи й посаду? Протягом усього періоду строкової служби, тобто з дня початку проходження військової служби (відправки до військової частини з обласного збірного пункту) до дня фактичної демобілізації або закінчення особливого періоду.

Зверніть увагу! Гарантії ч. 3 ст. 119 КЗпП повинні надавати призовникам тільки підприємства, установи та організації (лист Мінсоцполітики від 16.06.2015 р. № 325/13/155-15). Роботодавці-підприємці в ній не згадані, а отже, за їх працівниками-призовниками не зберігається ані робоче місце, ані посада, ані середній заробіток. Як наслідок

ФОП має право звільнити працівника, призваного на строкову службу, на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП

Друге правило: виплачуємо середню зарплату

Напевно, вам сяйнула думка, що на строковиків законодавці вирішили поширити «увесь пакет гарантій», на які мають право мобілізовані працівники. Цілком слушно. Вам доведеться виплачувати солдатам-строковикам середній заробіток за аналогією з мобілізованими на особливий період ( ст. 119 КЗпП).

Розраховувати його потрібно згідно з Порядком № 100*. У загальному випадку середню зарплату розраховують виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують місяцю, в якому працівника призвали.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Витрати на середню зарплату для строковиків підприємствам обіцяють компенсувати з бюджету. Але поки порядку компенсації немає. Кабміну відвели на його розробку один місяць. Цей строк, як не сумно, сплив, але ж «надія помирає останньою».

Звичайно, до появи порядку компенсації роботодавці будуть у незавидному становищі — середню зарплату доведеться виплачувати зі своєї кишені. Робити це потрібно в строки, встановлені для виплати авансу та зарплати ( ст. 115 КЗпП).

Але це ще не всі «нестикування», які засмутять роботодавців. Ви пам’ятаєте, що середній заробіток мобілізованих, що компенсується, звільнений від стягнення ЄСВ, а також утримання з нього ПДФО та військового збору. Аналогічного звільнення від «зарплатних» нарахувань і утримань для виплат працівникам-строковикам, на превеликий жаль, немає.

Підкажемо законодавцям: внесіть зміни до п.п. 165.1.1 ПКУ** та ч. 7 ст. 7 Закону № 2464***, що звільняють від оподаткування. Адже в них йдеться тільки про компенсацію середнього заробітку мобілізованих працівників. А отже, середній заробіток інших «солдатів підприємства», у тому числі строковиків, потрапляє під оподаткування. До внесення змін (якщо вони будуть) роботодавцям доведеться обкладати середній заробіток строковика ПДФО, військовим збором та ЄСВ у загальному порядку. У звітності відображайте його як звичайну заробітну плату.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

*** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

висновки

  • Підприємства, установи, організації з 11.06.2015 р. не можуть звільнити працівника, призваного на строкову військову службу. Це правило не поширюється на працівників фізичних осіб — підприємців.

  • За солдатами-строковиками зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі