Теми статей
Обрати теми

ДФСУ оголосила війну роботодавцям-коефіцієнтникам

Нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 41) ми попереджали вас про жорстку фіскальну позицію ДФСУ щодо права на понижуючий коефіцієнт (точніше, його відсутності) для тих роботодавців, у яких були випадки донарахування ЄСВ виходячи з мінзарплати (далі — МЗП).

Нагадаємо, що податківці не інакше як винайшли нову четверту умову для застосування понижуючого коефіцієнта: якщо в поточному місяці був хоча б один такий випадок донарахування ЄСВ (причому не має значення, з чим це пов’язано), то роботодавець втрачає право на понижуючий коефіцієнт. Хоча ніде: ні в Законі № 2464, ні в профільній Інструкції, затвердженій наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, ви не знайдете такої умови. Всюди чітко позначені тільки три умови*.

* Вимоги для застосування понижуючого коефіцієнта див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 30, с. 43.

Четверта, на жаль, висмоктана з пальця. Фіскалам все здається, що їх десь обдурюють, але де саме, зрозуміти вони не можуть. Ось і вирішили, що кращим виходом, який, до речі, дасть можливість збільшити надходження ЄСВ до бюджету, буде нова умова.

«Пішли назустріч» роботодавцям тільки у трьох випадках: коли донарахування ЄСВ пов'язане з нарахуванням відпускних, лікарняних, декретних. Тут треба зауважити, що, на думку самих податківців, при нарахуванні ЄСВ на додаткову базу понижуючий коефіцієнт не застосовують. Її вони висловлювали в первісному варіанті консультації, що коментується.

Але ж виключення не охоплюють того різноманіття випадків, коли роботодавець відповідно до вимог Закону № 2464 донараховує ЄСВ до МЗП. Тому податківці ризикують знівелювати ті добрі цілі, які ставилися при запровадженні понижуючого коефіцієнта. Замість очікуваної детінізації зарплати отримаємо зворотний процес. А як же «життя по-новому»?

Тим часом роз’яснення податківців, що коментується, «красується» у БЗ, розміщеній на офіційному сайті ДФСУ. А це означає, що його візьмуть на озброєння податківці на місцях.

Наші рекомендації: боротися! Очевидно, що відстоювати свою позицію доведеться в суді. Пам’ятайте: правда та закон на вашому боці. Згідно з п. 95 розд. VIII Закону № 2464 є тільки три умови, виконання яких надає право на понижуючий коефіцієнт. Четверта умова є незаконною і спрямованою на збільшення надходжень до бюджету. Щасти вам!

Редакція

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі