Теми статей
Обрати теми

Відпустка щорічна після відпустки для догляду за дитиною

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
6 липня 2015 року працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до 3-х років. З 20.07.2015 р. вона йде у щорічну основну відпустку на 24 календарні дні. Як розрахувати їй відпускні, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку?

Розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати є 12 місяців, що передують місяцю надання відпустки. Час, упродовж якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, із розрахункового періоду виключають (абзац шостий п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100; далі — Порядок № 100).

Виходить, що період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років не включають до розрахункового періоду і в розрахунковому періоді у працівниці немає заробітку. Тому в цій ситуації керуємося положеннями абзацу третього п. 4 Порядку № 100. Тобто середню зарплату розраховуємо виходячи з установлених працівниці у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу на момент надання відпустки.

Щоб розрахувати середній заробіток, треба знайти умовну (передбачувану) суму виплат за розрахунковий період. Для цього посадовий оклад множимо на 12 (кількість місяців у розрахунковому періоді). Далі отриманий результат слід поділити на кількість календарних днів, що припадають на розрахунковий період.

Припустимо, що посадовий оклад працівниці — 3500 грн. Визначимо середньоденну зарплату:

(3500 х 12) : (365 - 10) = 118,31 (грн.),

де 365 — кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

10 — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Сума відпускних становитиме 2839,44 грн. (118,31 грн. х 24 к. дн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі